AZ na gelijkspel door naar kwartfinales Europa League

Viktor Elm (R) duelleert met Olexandr Aliyev (M). ANP-EPA / Sergei Chirikov

Dick Advocaat heeft zijn ploeg AZ bij de laatste acht overgebleven clubs in de Europa League weten te loodsen. De Alkmaarders hielden het Russische Anzji Machatsjkala in eigen huis op een doelpuntloos gelijkspel. Vorige week won AZ thuis met 1-0.

Het is de vijfde keer in de clubhistorie dat AZ bij de laatste acht zit in een Europees bekertoernooi. De ploeg is de enige Nederlandse club die nog actief is in Europa. Morgenmiddag wordt bij de loting in het Zwitserse Nyon de tegenstander in de kwartfinale bekend.

Waar AZ vorige week grote delen van de wedstrijd de onderliggende partij was, bleek er in het Saturn Stadion in een voorstad van Moskou lange tijd geen vuiltje aan de lucht. Anzji wist zich geen raad met de vijf verdedigers aan de kant van AZ en kwam niet verder dan wat ongevaarlijke schoten van afstand.

De grootste kans in de eerste helft was zelfs voor AZ. Nemanja Gudelj raakte uit een vrije trap de buitenkant van de paal. Vroeg in de tweede helft was ook Aron Johannsson dicht bij de openingstreffer. De door een schorsing op de tribune zittende Dick Advocaat zag doelman Michail Kerzjakov echter redding brengen.

Pas in de slotfase lukte het de hekkensluiter uit de Russische competitie om de druk een beetje op te voeren. Meer dan een gevaarlijke vrije trap van Oleksandr Alijev leverde dat echter niet op. Uit de tegenstoot kreeg AZ in blessuretijd zelfs een kans om ook de uitwedstrijd te winnen, maar dat werd door Karlen Mkrtchyan ten koste van een rode kaart voorkomen. (Novum)