Keiharde klap voor PvdA

PvdA-lijstrekker Hilhorst treedt af. D66 gaat formeren.

Onttroond als grootste partij door rivaal D66, lijsttrekker weg, en nog slechts kunnen hopen op een plek in het stadsbestuur. Harder had de klap voor de PvdA niet kunnen zijn.

Sinds 1949 was de PvdA in Amsterdam de grootste partij. Tot D66 daar gisteravond met een historische uitslag een eind aan maakte. Nooit eerder scoorde die partij in haar stad van oprichting meer dan 9 zetels. Nu is ze veruit de grootste, met 14 van de 45 zetels.

De PvdA volgt met 10 zetels. Lijsttrekker Pieter Hilhorst maakte vanochtend zijn aftreden bekend. Op de vraag waarom juist hij opstapt, terwijl de PvdA overal verloor, zei hij vanmorgen: „In Amsterdam is de PvdA zó lang de grootste geweest. Dan komt het verlies extra hard aan.”

Deelname aan het impopulaire kabinet met aartsrivaal VVD legde de kiem van de nederlaag. De impopulariteit van PvdA-leider Diederik Samsom en het zwakke optreden van Hilhorst in de campagne deden de rest. Concurrent D66 heeft in Alexander Pechtold een populaire voorman, zeker in Amsterdam. Lijsttrekker Jan Paternotte paste zijn strategie er op aan: bovenal geen fouten maken, dan zou de winst haast vanzelf komen. Dat die zo groot zou worden, verbaasde gisteravond ook de feestende D66’ers. Het geeft, zoals de voormalige Amsterdamse partijleider Gerrit Jan Wolffensperger meteen benadrukte, de partij „een enorme verantwoordelijkheid”.

Vier jaar geleden werd na grote winst deelname aan het stadsbestuur door eigen toedoen verspeeld, nu moet D66 een nieuw college smeden. Dan wacht de grootste uitdaging: afrekenen met het verleden waarin de partij met wisselend succes deelnam aan het stadsbestuur met al even wisselende verkiezingsuitslagen.

    • Hugo Logtenberg
    • Bas Blokker