Spong: uitlatingen Wilders strafbaar - OM krijgt honderden aangiften

Geert Wilders, vanmiddag op weg naar stemmingen in de plenaire zaal, reageert op de ophef naar aanleiding van zijn uitspraken over Marokkanen. ANP / Martijn Beekman

Advocaat Gerard Spong vindt dat de uitspraken van Geert Wilders strafbaar zijn. “Dit zijn puur discriminatoire uitlatingen.” Ondertussen ontving het OM vandaag honderden aangiften die met het Landelijk Expertise Centrum Discriminatie zullen worden onderzocht.

“Later probeert hij dat nog te redden door te zeggen dat hij het alleen had over criminele Marokkanen, maar dat helpt niet. Hij heeft het immers niet over criminele Engelsen, Bulgaren, of Russen. Maar hij voelde kennelijk aan zijn water aan dat hij over de schreef was gegaan.”

Of een vervolging van Wilders meer kansrijk zal zijn dan in 2011, toen de rechtbank hem vrijspraak van haatzaaien, belediging en discriminatie, is de vraag, zegt Spong tegenover NRC.

“Over de houding van het OM moet je je niet te veel illusies maken. Als het om Wilders gaat heeft het OM zich tot dusver niet van een maatschappelijk moedige kant laten zien.”

De uitspraak van de rechtbank indertijd noemt Spong “afgrijselijk laffe rechtspraak.”

“Elke normdemonstratie door de rechter aan Wilders is niet mogelijk gebleken. Maar ik hoop dat het OM en de rechtbank bij zinnen komen.”

OM ontvangt honderden aangiften

Online en via de telefoon is vandaag door honderden mensen in Nederland aangifte gedaan tegen Wilders. Het OM meldde aan het eind van de middag dat alleen in Den Haag al ruim honderd aangiften zijn binnengekomen. Via Politie.nl kwamen meer dan vijfhonderd meldingen binnen van discriminatie. “Tientallen” mensen belden de politie.

Het Haagse OM laat weten nog geen definitief overzicht van alle aangiften te hebben en “de verschillende aangiften en de uitlatingen van Geert Wilders” te zullen bestuderen. De mate van strafbaarheid ervan is “juridisch gezien complex”. Het OM zegt dat het Landelijk Expertise Centrum Discriminatie daarom ook bij het onderzoek betrokken zal worden:

“Dit vergt een zorgvuldige beoordeling, waarbij er rekening mee zal worden gehouden dat er in Nederland vrijheid van meningsuiting is, maar dat tegelijkertijd dit recht niet ongelimiteerd is. Vanwege de zorgvuldigheid die bij deze beoordeling komt kijken, is niet te zeggen wanneer het OM met een beslissing zal komen.”

    • Elsje Jorritsma