Zwijmelen met Freud

Het idee van Ware Liefde en Die Ene Speciale Persoon steken voor de zoveelste keer de kop op in Endless Love, een rooskleurige remake van een obscure jarentachtigfilm met Brooke Shields. Dus weet je meteen wat voor vlees je in de kuip hebt: een kuis gefilmde eerste keer bij kaarslicht, veel verliefde blikken en gelukzalige hoofdpersonen die samen een duik nemen in het water. Haar moeder fleurt helemaal op van haar verliefde dochter en glimlacht verlegen als ze van haar dochters vriend een complimentje krijgt over een jaren geleden geschreven roman. Haar overspelige man bijt haar meteen bits toe: „Ben jij misschien ook verliefd op hem?”

Er is ook hevige tegenwerking: de vader van het 17-jarige meisje, een succesvol arts, vindt het maar niks dat zijn geliefde dochter het aanlegt met zo’n arbeidersjongen. Dan blijkt Endless Love stiekem een zeer freudiaanse film over een malicieuze man die zijn dochter moet loslaten. Daar is een brand voor nodig die iets pijnlijks uit het verleden uitwist, en topzware symboliek die de zwijmelfilm voorgoed de das omdoet.

    • André Waardenburg