Zij willen wél heel graag stemmen in beeld

Foto Anja Niedringhaus/Ap

Afghaanse vrouwen verdringen zich voor een lokaal in Kabul waar zij zich kunnen registreren voor de aankomende presidentsverkiezingen van 5 april. Dat zal de eerste keer in de Afghaanse geschiedenis zijn dat via de democratische weg de macht overgaat van de ene op de andere regering. De huidige president Hamid Karzai keert in ieder geval niet terug als hoogste machthebber.

De aanloop naar de verkiezingen is zeer rommelig. Niet alleen bij dit lokaal in Kabul, maar ook elders. Zo zijn er veel meer kiezers geregistreerd (21 miljoen) dan er stemgerechtigden zijn (12 miljoen). Dit komt door de herhaaldelijke registraties sinds de eerste verkiezingen in 2004.

Gisteren was er bovendien een zelfmoordaanslag in het noorden van Afghanistan die aan zeker vijftien mensen het leven kostte. Niemand heeft de aanslag opgeëist, maar hij werd gepleegd in een gebied waar de Talibaan actief zijn.

De zelfmoordterrorist reed op een riksja en blies zichzelf op bij een controlepost op een weg die naar de residentie van de gouverneur van Maymana, de hoofdstad van de provincie Faryab, leidt. De meeste slachtoffers waren burgers die op een nabijgelegen markt in de rij stonden voor brood of andere producten.