Yes, ik kan macht uitoefenen!

Naam: Vladimir Malaver (30)

Studeert: Archeologie en Prehistorie

Woonplaats: Leiden

Gaat stemmen op: Partij voor de Dieren

In Colombia heerst al decennialang een burgeroorlog. Dat is de reden dat Vladimir Malaver samen met zijn zussen, broer en ouders in 2000 politiek asiel aanvroeg in Nederland. Hij was vijftien jaar oud toen hij naar Nederland kwam.

Vandaag gaat hij voor het eerst stemmen. Voor hem is het een spannende dag. Voor anderen niet, weet hij. Want de meeste mensen om hem heen zijn hier geboren met het recht om te stemmen. En met het recht onderdeel te zijn van een gemeente, provincie of land. Daar hebben ze niets voor hoeven doen.

Nu hij kan stemmen voelt Vladimir zichzelf ook meer Nederlander, of beter gezegd: Leidenaar. „Als vluchteling ben je geïsoleerd van de samenleving. Je kijkt en leest het nieuws, maar je voelt je er niet helemaal bij betrokken. Alsof je hier wel bent, maar eigenlijk niet in het land leeft. Als je niet mag stemmen, word je niet als volwaardig burger erkend. En nu ben ik dat wel. Ik mag macht uitoefenen. Ik heb een stem.”

Hij vindt het jammer dat niet iedereen vol overtuiging naar de stembus gaat vandaag. „Mensen hier hebben de vrijheid om zelf te beslissen of ze naar de stembus gaan. Maar als je niet stemt, mag je ook niet klagen. Het valt mij op dat mensen hier over dezelfde zaken klagen als in Colombia. Dat de lonen te laag zijn. Dat er niet bezuinigd mag worden op sociale voorzieningen.”

In Colombia zijn de problemen misschien urgenter maar dat maakt ze hier niet minder belangrijk, zegt hij. „Een verschil is dat er daar lange tijd maar twee partijen waren die macht hadden. Hier heb je veel meer keus. Je kunt ontevreden zijn met regeringspartijen of met de landelijke politiek. Maar dan heb je nog genoeg lokale partijen waar je op kunt stemmen. Dat is een veel sterker statement dan niet stemmen of blanco stemmen.”