Wilders doet aangifte na schijnexecutie in videoclip

Rapper zegt dat hij Nederland wakker wil schudden.

Rapper Hozny en de nep-Wilders. Stills uit videoclip

PVV-leider Geert Wilders doet aangifte van bedreiging tegen rapper Hozny uit Sneek, zo heeft hij gisteren aangekondigd. De rapper plaatste gisteren een filmpje op internet waarin een acteur met een blonde pruik wordt ontvoerd en bedreigd met vuurwapens. Premier Rutte noemde het filmpje in een reactie „walgelijk, echt walgelijk”.

In het filmpje zit een acteur, die onmiskenbaar Geert Wilders voorstelt, geknield voor een groene vlag met islamitische teksten. Twee gemaskerde mannen houden hem onder schot. Aan het eind van de videoclip klinkt buiten beeld een pistoolschot. Wilders, die al jaren wordt bedreigd wegens zijn openlijke aversie tegen de islam, sprak gisteren in de wandelgangen van de Tweede Kamer van een „ziekelijk, walgelijk filmpje”. „Gaat door merg en been. Het zet aan tot haat. Het kan mensen op ideeën brengen.” Wilders zei ook dat hij enkele weken geleden van terreurbestrijders heeft vernomen dat hij een serieus mogelijk doelwit is. „De beveiliging is sindsdien verhoogd”, aldus de voorman van de PVV.

Volgens rapper Hozny is zijn filmpje niet bedoeld als dreigement. „Ik doe dit om Nederland wakker te schudden”, zei hij op Radio 1. „Deze man doet dingen die niet kunnen.” Hij sprak tegen dat zijn filmpje suggereert dat de PVV-leider wordt doodgeschoten. „Ik wil niet dat meneer Wilders zich bedreigd voelt. De kijker mag zelf beslissen hoe het filmpje afloopt. Het laatste deel gaat misschien te ver, maar het is de enige manier om te zorgen dat mijn liedje gehoord wordt.”

De rapper vond het niet nodig Wilders excuses aan te bieden voor het filmpje. „Dat is niet walgelijk. Wat meneer Wilders doet, is pas walgelijk. Als wij wat doen, dan is het meteen aanzetten tot haat, maar als hij wat doet dan mag het. Ik zie wel hoe het afloopt.”

Volgens premier Rutte is de videoclip in strijd met alles „waar we hier voor staan”, zo zei hij gisteren tegenover een verslaggever van de NOS. „Politici moeten in totale vrijheid hun mening kunnen geven; het is al erg genoeg dat Geert Wilders op alle mogelijke manieren bedreigd wordt.”

Rutte vindt de clip getuigen van wansmaak en vindt niet dat hij valt onder de ‘creatieve vrijheid’. Ook fractievoorzitter Roemer van de SP en fractievoorzitter Van Ojik van GroenLinks zien de video als een bedreiging aan het adres van Wilders.

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) wilde niet zeggen of het Openbaar Ministerie (OM) de rapper moet vervolgen. „Dat is een zaak van het OM, daar treed ik niet in.” Eerder zijn verschillende mensen veroordeeld tot taakstraffen en voorwaardelijke celstraffen wegens haatmails, dreigtweets of videoclips gericht aan of over Wilders.