Westerado

Ostrich Banditos is een groep van vijf HKU- studenten die vanuit hun opleiding een bedrijf zijn begonnen. Net als hun eerste spel High Vaultage, hebben ze westerngame Westerado verkocht aan Adult Swim Games, de site van de hippe tekenfilmzender; mede daardoor is hij inmiddels twee miljoen keer gespeeld. „Eén speler vertelde dat hij er honderd uur mee bezig is geweest”, zegt John Gottschalk. „Het spel is zijn eigen leven gaan leiden, mensen posten walkthroughs en geheimen op internet”, zegt Wytze Kamp.

Na een rustigere periode waarin er afstudeerscripties werden geschreven en stages werden gevolgd, gaan ze nu serieus met het bedrijf aan de slag. Er zitten nieuwe projecten in de pijplijn, en de komende dagen in San Francisco worden er gesprekken gevoerd met grote gamebedrijven. Een tussenproject dat in korte tijd af moest, was geen succes. „Dat kwam doordat we het samen hebben ontworpen”, zegt Wytze Kamp. „Door ‘design by committee’ ontbreekt het aan een duidelijke visie.” Voortaan willen ze ieder afzonderlijk ideeën ontwikkelen; pas als die vaste vorm hebben gekregen, werken ze er samen aan verder.

Met Westerado wonnen ze al twee Dutch Game Awards, en voor de IGF-Awards lijkt het een serieuze kanshebber. „In bijna alle voorbeschouwingen worden we genoemd, samen met Risk of Rain”, zegt John Gottschalk. „Maar dat komt misschien doordat wij grotere teams zijn die al een completer product hebben afgeleverd. De jury denkt er misschien wel heel anders over.”