Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Zorg

Website maakt prijsverschillen ziekenhuizen inzichtelijk

Het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein. Vandaag werd een website gelanceerd die prijsverschillen tussen ziekenhuizen inzichtelijk maakt.
Het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein. Vandaag werd een website gelanceerd die prijsverschillen tussen ziekenhuizen inzichtelijk maakt. Foto ANP/ Remko de Waal

Op een nieuwe site kan je vanaf vandaag bekijken of het ziekenhuis in de buurt duur of goedkoop is. Een paar jonge ondernemers hebben een website gebouwd waarop burgers prijsverschillen tussen ziekenhuizen kunnen zien.

Op watkostdezorg.nl kunnen patiënten de gemiddelde tarieven raadplegen voor de honderd meest voorkomende medische behandelingen in Nederland. Bezoekers kunnen ook zien wat de hoogste en laagste prijzen zijn die ziekenhuizen in Nederland in rekening brengen.

De informatie voorziet in een groeiende behoefte. De prijzen die ziekenhuizen met zorgverzekeraars afspreken zijn geheim, althans niet openlijk vergelijkbaar. Tegelijkertijd is het eigen risico voor patiënten de afgelopen jaren sterk gestegen. Inmiddels bedraagt dat 360 euro per persoon per jaar.

Zorgverzekeraars en ziekenhuizen spreken jaarlijks de tarieven voor zo’n 4.000 behandelingen af, maar maken die prijslijsten vanuit concurrentie-overwegingen niet bekend. Zij vrezen anders hun onderhandelingspositie te verliezen. Via de afgeleide, wel openbare, passantentarieven die voor buitenlanders gelden, is er wel inzicht in de prijsstelling van ziekenhuizen mogelijk.

Tarieven kunnen extreem verschillen

Dat die tarieven extreem kunnen verschillen, toonde deze krant al eerder aan via een aselecte steekproef. NRC Handelsblad onderzocht eind vorig jaar de tarieven voor zeven medische behandelingen bij tientallen ziekenhuizen. Bij alle behandelingen werden prijsverschillen gevonden boven de 130 procent.

De nieuwe site biedt nu inzicht in de honderd meest voorkomende medische behandelingen. Wie voor een ontsteking aan het middenoor de polikliniek bezoekt is volgens watkostdezorg.nl 86 euro bij het goedkoopste ziekenhuis kwijt en 300 euro bij het duurste. Bij een operatie van die aandoening variëren de prijzen van 468 euro tot 2.226 euro voor een en dezelfde behandeling. Bij vrijwel de meeste medische behandelingen bedragen de prijsverschillen tussen de goedkoopste en duurste ziekenhuizen honderden procenten.

NVZ heeft geen oordeel over prijsverschillen

De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen heeft geen oordeel over de grote prijsverschillen bij ziekenhuizen. Volgens een woordvoerder zijn de verschillen het resultaat van onderhandelingen tussen zorgverzekeraars en ziekenhuizen:

“De ene verzekeraar koopt van de ene behandeling meer in, de andere bedingt bij een andere behandeling korting.”

Volgens de woordvoerder heeft het te maken met voorkeuren van verzekeraars. “Wij hebben ook geen inzicht in de individuele prijsverschillen”, zegt hij in een reactie.

Lees vanmiddag in NRC Handelsblad een achtergrondverhaal over dit onderwerp. Abonnees lezen het gratis, niet-abonnees betalen een klein bedrag.