Wat bedóélen ze in die vacature?

Wat zijn de topvacatures en waarom worden ze niet ingevuld? // nrc.next presenteert er drie in begrijpelijke taal

Illustratie Veronique de Jong

Een tunnel zit vol met verborgen systemen. Die gaan pas werken als er een auto stilstaat of een ongeluk gebeurt. De sensoren geven aan de alarmbellen het sein dat ze moeten rinkelen. Voor de tunneloperator het teken dat er iets aan de hand is.

Siemens heeft een scala aan vacatures voor ingenieurs die zulke systemen willen ontwerpen. Topvacatures, en toch is het lastig mensen vinden. „De laatste tijd zijn er veel tunnels gebouwd en gerenoveerd, dat helpt niet bepaald mee”, zegt manager project engineering Jacco Noordam. Veel opdrachten, te weinig technisch opgeleiden. Over twee jaar is dat tekort zelfs opgelopen naar 155.000 mensen, zo blijkt uit onderzoek van de Universiteit Maastricht.

We vroegen nog drie bedrijven wat hun beste vacatures zijn, wat ze precies inhouden en waarom het lastig is om de juiste mensen te vinden.

Adviseur/projectleider stedelijk water en riolering bij advies- en ingenieursorganisatie Arcadis

Hoe ga je om met water en riolering in steden? Welke kosten zijn daaraan verbonden? Dat zijn de onderwerpen waar je over nadenkt. Je gaat langs bij gemeenten en soms ook bedrijven om daarover te adviseren.

Wie zoeken ze? Niet alleen inhoudelijke kennis is belangrijk. Naast projectleider ben je adviseur. Commercieel denken en handelen is essentieel, want er moeten ook opdrachten worden binnengehaald. „Er zijn genoeg ingenieurs die inhoudelijk sterk zijn, maar die het soms lastig vinden om een opdracht binnen te halen”, zegt recruiter Silke Wekema. Bovendien zoekt Arcadis een medewerker in het noorden van Nederland, iemand die daar „thuis” is.

Wat verdien je? 33.000-38.000 euro bruto per jaar, afhankelijk van de ervaring.

Groupleader Software Metrology bij chipmachinefabrikant ASML

Je geeft leiding aan 25 hoogopgeleide ingenieurs die met behulp van software natuurlijke eigenschappen in een machine analyseren. Op basis van de vergaarde data bereken je vervolgens hoe je de machine beter kunt laten werken.

Wie zoeken ze? Een ervaren ingenieur die is opgeleid in software engineering of toegepaste natuurkunde. Tien jaar relevante werkervaring is een vereiste. Woont er wel iemand in Nederland die dit werk kan doen? „Zeker, maar het zullen niet veel mensen zijn”, zegt ASML-recruiter Bob Defilet. Daarom werft het bedrijf ook actief in het buitenland. 25 procent van de medewerkers die vorig jaar bij het bedrijf kwam werken, is niet-Nederlands.

Wat verdien je? 70.000-90.000 euro bruto per jaar, exclusief winstuitkering en dertiende maand.

Aardwetenschapper bij Shell

Het gaat in dit geval niet om een specifieke vacature, maar om een skill pool. Binnen Shell werken alle soorten geologen; op zoek naar nieuwe olievoorraden tot het daadwerkelijk uit de grond halen van de olie en gas.

Wie zoeken ze? Kandidaten met een brede geologische opleiding, zoals toegepaste geofysica of technische aardwetenschappen.

Wat verdien je? Daar wil Shell niets over zeggen. Het bedrijf wil zelfs geen indicatie geven. „De nadruk ligt op de inhoud van het werk en de ontwikkeling van de medewerkers”, zegt de woordvoerder.

    • Romy van der Poel