De automonteur en de verdwenen fiets

Illustratie Lotte Klaver

Wie? Een automonteur versus een garage in Hengelo Wat? Verzoek tot voorwaardelijke ontbinding arbeidsovereenkomst Waar? De kantonrechter in Enschede Wanneer? 11 maart 2014

Waarom?

Een monteur van het autobedrijf in Hengelo zou een fiets van zijn collega hebben gestolen. Bij het bekijken van de beelden van de beveiligingscamera’s is te zien dat de monteur na de kerstborrel de fiets van de collega pakt, die in de verste hoek achter het bedrijfspand verstopt en dan op zijn eigen fiets naar huis rijdt. Geconfronteerd met de beelden zegt de monteur, die al 23 jaar in dienst is, dat het een grap is die ook al eens met hem is uitgehaald. De monteur is op staande voet ontslagen. Hij gaat in beroep.

De eis

Een andere kantonrechter moet later beslissen of het ontslag terecht was. Voor die tijd wil het bedrijf graag van deze kantonrechter horen of de man alvast (voorwaardelijk) van de loonlijst af kan.

De uitspraak

De kantonrechter is het niet eens met het ontslag op staande voet. De monteur wist van de camera’s op het terrein en zou dus heel stom moeten zijn geweest om dan een fiets te stelen. De kantonrechter noemt het gedrag van de monteur niet fraai, maar diefstal is niet bewezen. Dan had hij de fiets op zijn minst mee naar huis moeten nemen. Het autobedrijf heeft de zaak laten escaleren door de monteur wegens diefstal op staande voet te ontslaan. Aan ontslag met een ontslagvergoeding heeft de man niks, want hij heeft te weinig jaren in Nederland gewerkt om dan recht te hebben op een volledige AOW-uitkering. Om die te krijgen moet hij zijn baan behouden. De kantonrechter wijst het verzoek van de werkgever af.

In een latere zaak moet een andere kantonrechter beslissen of het ontslag op staande voet terecht was. De kantonrechter wil de monteur nu niet voorwaardelijk ontslaan. Monteur en bedrijf moeten dus nog afwachten of het ontslag terecht is.

Ook een kwestie op het werk? Mail naar werk@nrc.nl. Kijk voor meer antwoorden ook op nrc.nl/carriere

    • Alex van der Hulst