Vestia wordt flink kleiner na grote fraudezaak

Hoofdkantoor Vestia in Rotterdam.
Hoofdkantoor Vestia in Rotterdam. Foto ANP / Ilvy Njiokiktjien

Vestia moet veel meer inkrimpen om financieel te herstellen van het derivatenschandaal. De grootste woningcorporatie van Nederland gaat zich beperken tot regio Rotterdam en Den Haag. Dat schrijft NRC Handelsblad vandaag.

Tot 2022 wil Vestia ongeveer twee keer zoveel woningen verkopen (30.000) als voorheen. Op personeel en organisatie wordt 15 procent extra bezuinigd, wat vanaf 2016 tot een onbekend aantal gedwongen ontslagen zal leiden. De werknemers zijn gisteren en vanochtend ingelicht, zegt bestuursvoorzitter Arjan Schakenbos, die samen met bestuurder Willy de Mooij (financiën en control) op 1 juli vorig jaar is aangetreden.

Vestia viel in de periode 2011-2012 bijna om door ongekende speculatie met derivaten (renteverzekeringen). De van fraude verdachte kasbeheerder Marcel de V. had voor circa 23 miljard euro aan derivaten afgesloten. Toen de rente door de eurocrisis daalde in plaats van steeg, eisten banken meer onderpand op.

In juni 2012 kocht Vestia de derivatencontracten af voor 2 miljard euro. De kleine vierhonderd corporaties in Nederland moeten 675 miljoen euro meebetalen. Met de extra bezuinigingen wil Vestia voorkomen dat andere corporaties een tweede keer verplicht moeten bijspringen om Vestia te redden.

Al voor miljard aan bouwprojecten gestaakt

Volgens een eerste herstelplan heeft Vestia al voor ruim een miljard euro aan bouwprojecten gestaakt. De corporatie met ooit 90.000 woningen en panden heeft inmiddels bijna 4.000 woningen verkocht aan particulieren en corporaties. Verder zijn 250 van de 1.150 banen bij Vestia verdwenen.

“De extra saneringen zijn nodig door de verscherpte controle door de financiële toezichthouder, het Centraal Fonds Volkshuisvesting”, zegt Schakenbos. Het eerdere herstelplan van Vestia heeft het CFV afgekeurd, omdat het niet voldoende was. Eind vorig jaar had Vestia circa 6,6 miljard euro aan langlopende schulden. Ook de economische crisis en de malaise op de huizenmarkt hebben het herstel van de woningcorporatie in de afgelopen twee jaar bemoeilijkt.

Lees het uitgebreide artikel in de krant van vandaag (gratis voor abonnees).