‘Toestel naar zuiden Indische Oceaan gevlogen’ - data simulator piloot gewist

Een tekening in een galerij op het vliegveld van de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur. Foto Reuters/ Edgar Su

Het al ruim elf dagen spoorloze toestel van Malaysia Airlines is waarschijnlijk naar het zuidelijke gedeelte van de Indische Oceaan gevlogen. Althans, dat heeft een bron dicht bij het onderzoek vandaag tegen persbureau Reuters gezegd.

Inmiddels is er een enorme zoekactie naar het vermiste vliegtuig, met aan boord 239 personen, aan de gang. 26 landen zijn daarbij betrokken, en die zoeken in twee grote gebieden. Een in een boog vanuit het noorden, van Laos tot de Kaspische Zee, de ander in een bocht naar het zuiden over de Indische Oceaan, van het westen van Indonesië tot het westen van Australië. De bron zei tegen Reuters dat nu “wordt aangenomen” dat het vliegtuig naar het zuiden is gevlogen en naar het zuidelijke deel van dat tweede gebied is gegaan.

De reden dat dit door de bron wordt aangenomen volgens het persbureau is dat er gebrek aan bewijs is vanuit de landen in het noordelijke zoekgebied dat het toestel hun luchtruim heeft betreden. Bovendien zijn in het noorden van het zuidelijke zoekgebied geen aanwijzingen voor een wrak gevonden.

China heeft aangegeven dat er geen aanwijzing is gevonden dat de Boeing zijn grondgebied binnen is gevlogen. Dat zei een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken vandaag.

Gegevens vluchtsimulator piloot gewist

Volgens de Maleisische minister van Transport zijn er recentelijk bestanden gewist van de vluchtsimulator die de piloot van het toestel thuis had staan. Hishammuddin Hussein zei vandaag dat er nu wordt getracht de bestanden terug te krijgen. De piloot is volgens hem onschuldig, totdat het tegendeel is bewezen.

Hussein zei dat er inmiddels achtergrondcontroles zijn uitgevoerd bij alle buitenlandse passagiers behalve die uit Oekraïne en Rusland. Er is niets verdachts gevonden.

Onderzoekers hebben beweringen dat het verdwenen toestel gezien is boven de Malediven weerlegd, zei Hussein vandaag verder. Ze zijn onderzocht door de politie en bleken niet waar.

Nog veel onduidelijk

Het is ruim elf dagen geleden dat vlucht MH370 van Malaysia Airlines, op weg van Kuala Lumpur naar Beijing, van de radar verdween. Er is nog steeds heel veel onduidelijk over wat er gebeurd kan zijn en er wordt vooral druk gespeculeerd. Wel wordt inmiddels aangenomen dat er waarschijnlijk sprake is geweest van kwade opzet, waarbij gedacht wordt aan bijvoorbeeld een kaping. Duidelijk is geworden dat er bewust communicatiesystemen zijn uitgezet in het vliegtuig en dat het nog een tijd door heeft gevlogen na uitschakeling. De route is vervolgens veranderd.

Lees ook: Tien dagen van de radar: waar kan het vliegtuig zijn?

    • Frank Huiskamp