Robot mixt de perfecte cocktail

Vier delen sap, twee delen tequila, één deel grenadine en dan ijs – een goede tequila sunrise luistert nauw. Nauw genoeg voor een robot, dacht ontwerper Joris van Gelder die een cocktailrobot ontwikkelde met technologie van ingenieursbureau Metatronics.

Erg robotesk oogt het eindresultaat niet, wel enigszins James Bond. Een mixglas staat op een computergestuurde houder met gekleurde ledlampjes. Die lichten op met een soort lavalampeffect zodra je genoeg hebt ingeschonken. Een bijbehorende app roept stap voor stap welk ingrediënt je moet toevoegen, waarna je een wiskundig perfect drankje kunt serveren.

Cocktailapps bestonden al, als ingrediëntenlijstjes. De robot werkt meer stapsgewijs en weegt alles, ook handig als je zelf al twee mojito’s ophebt. Met zijn bedrijf Het Ministerie van Nieuwe Dingen wil Van Gelder „magische producten voor het dagelijks leven” uitvinden. Zo onderzocht hij als alternatief voor saaie lichtknopjes ook een sensor die reageert op een weids armgebaar.

Eén zwakte heeft de robot: je moet handmatig alles in het glas gieten en zelf shaken. „Maar”, zegt Van Gelder, „dat is dan ook veel te cool om aan een robot over te laten.”

    • Sandra Smets