Uitblinker Van Persie schiet United naar kwartfinale Champions League

Foto AP / Peter Byrne

Een uitblinkende Robin van Persie heeft Manchester United vanavond een plaats in de kwartfinale van de Champions League bezorgd. De aanvoerder van het Nederlands elftal scoorde alle goals in de 3-0 thuiszege op Olympiakos Piraeus, waardoor een 2-0 nederlaag uit de heenwedstrijd werd weggepoetst. Een smet was dat Van Persie een minuut voor tijd geblesseerd met een brancard van het veld werd gedragen.

Lange tijd leek het een glorieuze avond voor Van Persie te worden. Hij trad met zijn drie goals in een illuster rijtje landgenoten. Eerder tekenden Marco van Basten, Ruud van Nistelrooy en Roy Makaay al voor een hattrick in de Champions League. De feestvreugde werd danig verstoord toen Van Persie in de 89e minuut werd aangetikt in een duel. Hij greep direct naar zijn hamstring en werd even later per brancard afgevoerd.

Zege welkom succes voor trainer Moyes

De zege was niettemin een welkom succes voor David Moyes. De Champions League is voor de Schot de enige overgebleven mogelijkheid om zijn eerste seizoen op Old Trafford met een prijs af te sluiten. De afgelopen weken werd de druk op Moyes opgevoerd. United staat in de Engelse competitie slechts zevende en werd afgelopen weekeinde in eigen huis vernederd door Liverpool.

United maakte twee weken geleden een krampachtige indruk bij Olympiakos. Een verschil van dag en nacht was hoe de Red Devils in de return voor de dag kwamen. Met name de eerste helft oogde United als herboren. Al in de openingsfase was Van Persie dicht bij een treffer, maar hij kwam toen (nog) net te laat.

Ook Olympiakos liet zich niet onbetuigd. Hernan Perez liet een grote kans onbenut en verzuimde de Griekse kampioen in een zetel te brengen. United bleef in leven en groeide in de wedstrijd. Wayne Rooney kopte op de paal.

Het bleek voor Olympiakos uitstel van executie, want halverwege de eerste helft kwam United toch op voorsprong. Van Persie werd in de rug geduwd door Jose Holebas en de Nederlandse arbiter Björn Kuipers wees resoluut naar de stip. Van Persie toonde vervolgens aan over stalen zenuwen te beschikken.

Doelpunt gaf United vertrouwen

De treffer gaf United duidelijk vertrouwen, want de ploeg ging vol passie op zoek naar een tweede goal. Patrice Evra zag een kopbal uit de bovenhoek getikt worden door goalie Roberto. De Spanjaard moest in blessuretijd alsnog de tweede goal toestaan. Van Persie mikte raak op aangeven van Rooney.

United had zo de stand gelijkgetrokken, maar nog een treffer was benodigd om door te gaan. Die kwam er in de 51e minuut en wederom was Van Persie de gevierde man. De spits verschalkte vanuit een vrije trap rond het zestienmetergebied Roberto voor de derde keer.

In de slotfase van de wedstrijd drong Olympiakos aan, maar De Gea toonde meermaals aan een bekwaam doelman te zijn. Aan de andere kant miste Danny Welbeck een enorme kans op de 4-0. Voor open doel slaagde hij er niet in een voorzet van Van Persie tot doelpunt te promoveren. Die misser werd hem uiteindelijk niet fataal, ondanks grote druk van Olympiakos.

Dortmund ondanks nederlaag naar laatste acht CL

Borussia Dortmund is ondanks een nederlaag tot de laatste acht van de Champions League doorgedrongen. De verliezend finalist van vorig seizoen verloor vanavond in eigen stadion met 2-1 van Zenit Sint-Petersburg. Dortmund kon zich die kleine nederlaag permitteren, nadat het twee weken geleden in Rusland met 4-2 had gewonnen. (Novum)