Tweehonderd militieleden bestormen marinebasis Krim

Een Oekraïense marinier verlaat het hoofdkwartier van de marine in Sebastopol. Hij wordt omringd door gewapende mannen. Een deel van de basis zou zijn ingenomen door de pro-Russische zelfverdedigingstroepen. Foto Reuters / Vasily Fedosenko

Tweehonderd mannen van pro-Russische zelfverdedigingsmilities hebben vanochtend het hoofdkwartier van de Oekraïense marine in Sebastopol op de Krim ingenomen. Binnen een paar uur hesen zij er de Russische vlag, melden persbureaus AFP, AP en Reuters.

Bij de bestorming werden geen schoten gelost, zei een woordvoerder van de Oekraïense marine. De aanwezige soldaten hebben het gebouw van binnen gebarricadeerd. De indringers zouden ongewapend zijn, al blijkt uit de foto’s die er zijn het omgekeerde. De zegsman:

“Ze zijn met zo’n tweehonderd man, sommigen gemaskerd.”

Update 10.49 De Oekraïense interim-minister van Defensie Igor Teniouch en de vicepremier Vitali Iarema willen vandaag een bezoek brengen aan de Krim. Ze willen een einde maken aan de escalatie van het conflict, heeft de regering in Kiev laten weten. Of het ze lukt, is nog maar de vraag. Premier Sergej Aksjonov van de Krim heeft volgens het Russische nieuwsagentschap Interfax gezegd dat hij de ministers verbiedt het schiereiland te betreden.

Referendum voor aansluiting Rusland

Zondag stemde een grote meerderheid van de kiezers (96,6 procent bij een vermeende opkomst van 85 procent) tijdens een referendum voor aansluiting van de Krim bij Rusland. Gisteren tekenden Poetin en de nieuwe vertegenwoordigers van de Krim het verdrag dat de toetreding van de Krim en Sebastopol mogelijk maakt.

Met de aansluiting van het schiereiland bij Rusland, zijn de Oekraïense militairen die er gestationeerd zijn, in de ogen van de nieuwe machthebbers in Simferopol opeens vreemde mogendheden. De VS en Europa hebben maandag nieuwe sancties ingesteld tegen de Russen en Oekraïners die betrokken zijn bij het referendum.

Tv-baas aangevallen

De spanningen elders in Oekraïne loopt inmiddels op. In steden in het oosten als Donetsk en Charkov lopen de spanningen op. Parlementsleden voor de rechts-nationalistische partij Svoboda (vrijheid) zouden gisteren het hoofd van een nationaal tv-station hebben aangevallen. In onderstaand - ongeverifieerd -filmpje is te zien hoe ze hem hem met geweld willen dwingen op te stappen.

Militaire oefeningen over en weer

Het Amerikaanse oorlogsschip Truxtun begint vandaag in de Zwarte Zee een eendaagse militaire oefening met Bulgarije en Roemenië. De oefening zou al voor het uitbreken van de Oekraïnecrisis gepland zijn. “Er zijn veel redenen voor oefeningen met bondgenoten. Ze stellen ons in staat onze NAVO-bondgenoten te verzekeren van onze steun”, zei een woordvoerder van de Amerikaanse marine in Europa.

Ook Rusland is volop bezig met “militaire oefeningen”. In de westelijke regio’s worden op grote schaal oefeningen van de luchtmacht gehouden.

Moskou erkent de nieuwe machthebbers in Oekraïne niet. Het Kremlin noemt hen steeds fascisten (waarom eigenlijk? Lees het hier tegen een kleine vergoeding). Poetin gaf eind februari het bevel voor een militaire oefening van het leger in West-Rusland. Rusland hield toen ook vol dat de oefening niets te maken had met de ontwikkelingen in Oekraïne.

    • Laura Klompenhouwer