Stijlboek Van Houten en Reijn genomineerd voor Nederlandse non-fictieprijs

Het boek '‘Antiglamour'’ van Halina Reijn en Carice van Houten. ANP KIPPA SANDER KONING

Actrices en schrijvers Carice van Houten en Halina Reijn maken met hun stijlboek Antiglamour kans op De Gouden Tulp, een jaarlijkse prijs voor het beste non-fictie boek van het voorafgaande jaar. Dat meldt Stichting CPNB in een nieuwsbrief.

NRC-redacteur Paul Steenhuis was in november vorig jaar erg te spreken over Antiglamour. Vijf ballen gaf hij het boek, dat volgens hem ‘veel meer is dan een doorsnee stijlboek’:

“Zulke boeken, over welk zwart jurkje je het best bij welke gelegenheid kan aantrekken, zijn meestal gelikt en kil glamoureus. En gespeend van iedere humor.”

Antiglamour reikt volgens Steenhuis verder:

“Het boek, boordevol teksten, foto’s en tekeningen, heeft in tegenstelling tot doorsnee glamourboeken iets intiems. Het is het vieren van een vriendschap, een vriendinnenboek – dit is wat twee hartsvriendinnen die ook een nationale en internationale sterrenstatus hebben ons willen laten zien.”

Winnaar op 1 april

Ook 1001 vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis van Els Kloek, Foto van Marije van der Hoeven, Het Raadsel van alles dat leeft van Jan-Paul Schutten en Ten oorlog: een reis langs het front van WO II van Arnout Hauben en Johanna Spaey zijn voor de Gouden Tulp 2014 genomineerd. De winnaar wordt op 1 april bekendgemaakt.

    • Roderick Nieuwenhuis