Versnipper je plastic beker tot iets leuks

Elke week kiest nrc.next een start-up met potentie. Deze week: je plastic recyclen en er iets mee 3-D printen.

Wat is het idee?

Ontwerpbureau Better Future Factory bestaat uit vijf ingenieurs die praktische oplossingen bedenken die bijdragen aan een betere wereld. Denk aan een koelkast op zonne-energie. Een van de succesvolste is het ‘Perpetual Plastic Project’, een apparaat dat plastic recyclet en daar met een 3D-printer weer nieuwe spullen van print.

Hoe werkt het?

Je gooit er – wel of niet dronken – je lege, plastic beker in. De bekertjes worden drooggemaakt in de droger en worden vervolgens in piepkleine stukjes versnipperd. Je gooit de snippertjes in een buis waar het 200 graden wordt, zodat de snippers één grote klont vormen. Die klont wordt naar buiten geduwd door een klein gaatje, zodat het een draad van gesmolten plastic vormt. Dat is het ‘filament’, de printerinkt voor de 3D-printer. Het apparaat kan alles printen wat je wilt, zoals ringen met het festivallogo erop.

Waarom kan dit gaan werken?

Het is de ideale manier om mensen op een vriendelijke manier te laten recyclen: ze krijgen er iets leuks voor terug. Sinds ze twee jaar geleden voor het eerst op Lowlands stonden hebben ze al op zo’n dertig festivals gestaan en reizen ze Europa rond voor events en bedrijven die interesse hebben. Geld verdienen ze met het verhuren van het apparaat.

Wat is het doel?

Ze willen toe naar een ‘circulaire economie’. Oftewel: niet langer kopen en weggooien, maar alles recyclen. Uiteindelijk willen ze het liefst heel veel van deze machines hebben staan. De machine verwerkt namelijk niet alleen bekers: alles van smeltbaar plastic kan erin. Ze zijn met ondernemers en investeerders in gesprek en ontwikkelen meer versies.

Waarom heeft niemand anders dit bedacht?

Plastic recyclen is niet nieuw, maar volgens de oprichters is het wereldwijd nog nooit gebeurd dat een heel apparaat álles doet: van plastic afval naar 3D-inkt.

Wat moet er niet gebeuren?

Het apparaat moet niet kapot gaan. Ze zijn wel bezig met nieuwe versies, maar dit is het paradepaardje.

    • Charlotte van ’t Wout