Rusland bekritiseert inkrimping Britse militaire samenwerking

Oekraïense grenswachten vlakbij het dorp Chongar, vlak buiten de Krim. Reuters/Valentyn Ogirenko

Moskou heeft de beslissing van Groot-Brittannië om de militaire samenwerking met Rusland te verminderen sterk bekritiseerd. De Britse regering besloot hiertoe nadat de Russische president Vladimir Poetin gisteren het Oekraïense schiereiland de Krim besloot te annexeren.

Het verdrag dat de toetreding van de Krim en Sebastopol mogelijk maakt is gisteren door Poetin ondertekend, en direct scherp veroordeeld door het Westen.

De Russische minister van Defensie, Anatoly Antonov, uitte zijn kritiek op de nieuwe ingreep van Groot-Brittannië vandaag tegenover persburau Interfax:

“Deze eenzijdige inperking van de militaire samenwerking vernietigt al het positieve dat is bereikt tijdens de moeilijkheden van de afgelopen jaren.”

Cameron: Rusland kan definitief uit G8 worden gezet

De Britse premier David Cameron waarschuwde Poetin eerder vanmiddag dat Rusland definitief uitgesloten zou kunnen worden van de G8 als het land meer verdere stappen tegen Oekraïne zet. Cameron roept de EU-regeringsleiders op om morgen tijdens de top in Brussel met nieuwe sancties te komen.

Obama besloot gisteren in reactie op de Russische annexatie van de Krim om tijdens de Haagse nucleaire top de G7 bijeen te roepen en te spreken over de huidige situatie in Oekraïne. Dit gebeurt omdat de leiders van deze landen toch naar Den Haag afreizen: de Britse premier Cameron, de Duitse bondskanselier Merkel, de Franse president Hollande, de Japanse premier Abe, de Italiaanse premier Renzi en de Canadese premier Harper.

De leiders van de G7 schortten eerder uit protest tegen de Russische inmenging in Oekraïne de voorbereidingen op de G8-top (mét Rusland) op, die in juni zou moeten plaatsvonden in Sotsji.

De Amerikaanse vice-president Joe Biden nam vandaag het woord. De VS zullen op iedere vorm van agressie tegen bondgenoten van de NAVO reageren, aldus Biden in Litouwen. De VS vatten hun verantwoordelijkheden onder het NAVO-verdrag, waaronder de verdediging van bondgenoten, uiterst ernstig op, zei Biden.

Ban Ki-moon onderweg naar Rusland

VN-voorzitter Ban Ki-moon is momenteel onderweg naar Moskou, ook brengt hij een bezoek aan de Oekraïense hoofdstad Kiev. Hij zal met de leiders van beide landen spreken met het doel tot een vredige oplossing van het conflict te komen. Morgen treft Ban Ki-moon Poetin en de Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergei Lavrov.

Vrijdag spreekt hij met leden van de Oekraïense overheid en waarnemers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) die het verloop van het conflict gemonitord hebben.

militieleden bestormen marinebasis Krim

Vanochtend hebben tweehonderd mannen van pro-Russische zelfverdedigingsmilities het hoofdkwartier van de Oekraïense marine in Sebastopol op de Krim ingenomen. Binnen een paar uur hesen zij er de Russische vlag. Er werd uiteindelijk geen schot gelost en na enkele uren hadden de zogenoemde zelfverdedigingstroepen de basis in handen. De Oekraïense militairen vertrokken en werden bij de poort van de basis opgewacht door hun familieleden, zo ook de officier van de vloot, volgens buitenlandredacteur Hubert Smeets:

Twitter avatar hubertsmeets Hubert Smeets Officier Oekraïense vloot verlaat stafkwartier. Mag wel koffertje meenemen. Wederom foto Oleg Klimov uit Sevastopol. http://t.co/MNjMXZiqLk

De bevelhebber van de Oekraïense marine is na deze inval aangehouden op de Krim, aldus de openbaar aanklager in de stad Sebastopol tegenover persbureau AP.

De openbaar aanklager wil Sergej Gaidoek ondervragen. Hij zou op bevel van de regering van Kiev zijn ondergeschikten op de Krim hebben opgedragen burgers op de korrel te nemen, meldt het Russische persbureau ITAR-Tass.

    • Annemarie Coevert