Pooier vrij, slachtoffer duikt onder

Een mensenhandelaar die vorig jaar is veroordeeld tot zeven jaar gevangenisstraf, is vorige week vrijgelaten. Het Openbaar Ministerie is „niet blij” met de vrijlating van Choukri S., zegt een woordvoerder. Eén van de slachtoffers van S., die jaren gedwongen in de prostitutie heeft gewerkt, is ondergedoken uit angst voor de man, die al eerder geweld heeft gebruikt tegen de vrouw.

Choukri S. is veroordeeld voor het uitbuiten van twee prostituees. Volgens de rechtbank had S. de vrouwen emotioneel afhankelijk gemaakt. Ze moesten soms zestien uur per dag werken en al hun inkomsten aan S. afstaan. Ook had S., die in een eerdere zaak tot dertig maanden cel is veroordeeld voor mensenhandel, geweld gebruikt toen een van de prostituees niet meer voor hem wilde werken. Hij dreigde hun dochter – de vrouw had een kind met hem – te ontvoeren. De vrouwen droegen tatoeages met zijn naam.

Choukri S. is vrijgelaten tijdens het hoger beroep in zijn zaak, waarin het OM een gevangenisstraf van 9 jaar eist. De uitspraak in het hoger beroep is op 4 april. Volgens het Hof is S. vrijgelaten omdat uit het overleg tussen de rechters na de zitting al duidelijk was geworden wat de uiteindelijke beslissing wordt. Het Hof onderbouwt de beslissing in het arrest. „In ieder geval vloeit uit die einduitspraak voort dat op 12 maart jl. onmiddellijke invrijheidstelling moest volgen”, aldus het Hof.

Op de strafmaat in Nederland is kritiek vanuit het buitenland. De Nationaal Rapporteur Mensenhandel schrijft in haar laatste rapportage Mensenhandel over Amerikaans onderzoek uit 2013. Daarin wordt Nederland geroemd om het toegenomen aantal veroordelingen voor mensenhandel. Maar de straffen zijn vaak te kort en het ontbreekt in de uitspraken in mensenhandelzaken volgens de rapporteur aan „een duidelijk afwegingskader voor de straftoemeting”.

Het aantal slachtoffers van mensenhandel is niet exact bekend. Bij CoMensha, dat opvang van mensenhandelslachtoffers coördineert, werden in 2012 ruim 1.700 mensen aangemeld. Dat was 40 procent meer dan een jaar daarvoor. Volgens CoMensha verloopt de opsporing van mensenhandel steeds beter. Het OM nam in 2012 het recordaantal van ruim driehonderd mensenhandelzaken in behandeling.

    • Elsje Jorritsma
    • Enzo van Steenbergen