Particulier uit Den Haag doet aangifte tegen Geert Wilders

PvdA-leider Diederik Samsom en PVV-leider Geert Wilders bij het NOS verkiezingsdebat in het Stadhuis in Den Haag.
PvdA-leider Diederik Samsom en PVV-leider Geert Wilders bij het NOS verkiezingsdebat in het Stadhuis in Den Haag. Foto ANP/Bart Maat

Het Openbaar Ministerie (OM) in Den Haag heeft een aangifte ontvangen tegen Geert Wilders, vanwege de uitspraken die de politicus vorige week deed over Marokkanen. Dat bevestigt een woordvoerder van het OM vanmiddag. De aangifte is ingediend door ‘een particulier uit Den Haag’, aldus de zegsvrouw.

De PVV-voorman zei vorige week tijdens een televisieoptreden bij RTL Z dat Nederland beter af zou zijn met minder Marokkanen. Een dag later zette hij die uitspraken kracht bij voor de camera’s van de NOS. “Hoe minder Marokkanen in Nederland, hoe beter”, zei Wilders toen.

Politici distantiëren zich van uitspraak Wilders

Terwijl half politiek Nederland vervolgens over de uitspraken viel, weigerde Wilders ze in te trekken. Onder meer PvdA-voorzitter Hans Spekman, D66-leider Alexander Pechtold en fractievoorzitter Halbe Zijlstra van de VVD leverden kritiek op Wilders. Ook premier Mark Rutte (VVD) zei zich niet te kunnen vinden in de uitspraken van de PVV-voorzitter.

Wilders liet gisteren weten ook zelf aangifte te doen, in verband met een videoclip van rapper Hozni. In de video wordt een man die lijkt op de politicus bedreigd met vuurwapens en ontvoerd. De aangifte van Wilders is echter nog niet binnen bij het Openbaar Ministerie, aldus de woordvoerder. (Novum)