Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Oud-directeur Imtech kreeg half miljoen euro voor ‘nul adviezen’

Het logo van Imtech.
Het logo van Imtech. Foto ANP/ Koen Suyk

De voormalige financieel directeur van installatiebedrijf Imtech bleef na zijn gedwongen vertrek begin vorig jaar de rest van het jaar aan als ‘adviseur’ – voor een salaris van ruim een half miljoen euro. Dat blijkt uit het jaarverslag van Imtech, dat gisteren werd gepubliceerd. Voor dat bedrag gaf hij volgens de huidige topman van Imtech, Gerard van de Aast, “nul” adviezen. Dat zegt hij in een interview in NRC Handelsblad.

Een bestuurder na (gedwongen) vertrek laten aanblijven als dure adviseur is een vaker gebruikte sluiproute om een verkapte vertrekpremie mee te geven. Het is, voor zover bekend, de eerste keer dat een bedrijf openlijk toegeeft dat er eigenlijk helemaal geen advies gegeven is.

De oud-bestuurder, Boudewijn Gerner, ontving vorig jaar 514.500 euro salaris – tot 11 februari voor zijn werk als financieel directeur en daarna als adviseur. Hij moest opstappen nadat fraude was ontdekt bij de bouw van een pretpark in Polen.

Die fraude, zo bleek later, was niet beperkt tot Polen, maar strekte zich uit tot Duitsland. Ruim een miljard euro aan beurswaarde van Imtech verdampte. Gisteren moest het bedrijf als gevolg van de frauduleuze praktijken een recordverlies van 700 miljoen euro bekendmaken.

Bleef niet aan als adviseur

Afgelopen zomer kondigde Imtech aan dat Gerner en ook voormalig bestuursvoorzitter René van der Bruggen hun bonussen over 2010 en 2011 zouden terugstorten – respectievelijk 700.000 euro en 1,5 miljoen euro. Dat deden ze “vrijwillig” zo meldde Imtech, nadat het bedrijf hun daarom had gevraagd. Van der Bruggen bleef na zijn vertrek niet aan in een functie als adviseur, zo blijkt uit het jaarverslag.

Volgens topman Van de Aast is het adviseurschap met Gerner overeengekomen toen nog weinig bekend was over de aard en de omvang van de problemen waarin Imtech verkeerde:

“Die afspraak is gemaakt met de kennis van toen. Op dat moment leken de onregelmatigheden zich nog te beperken tot Polen.”

Lees vanmiddag in NRC Handelsblad het hele interview met Imtech-topman Gerard van de Aast: ik voel me totaal niet onder curatele staan. Voor abonnees gratis, niet-abonnees betalen een klein bedrag.