Opzij Literatuurprijs 2014 voor Saskia de Coster

Saskia de Coster
Saskia de Coster Foto Johan Jacobs

De Vlaamse schrijfster Saskia de Coster (1976) heeft met haar roman Wij en ik de Opzij Literatuurprijs 2014 gewonnen, de jaarlijkse prijs voor de beste roman van een Nederlandstalige schrijfster. Dat heeft de jury vanavond bekendgemaakt.

De jury prijst De Coster om haar ‘grote psychologische inzicht’ waarmee ze in haar roman, over de Vlaamse hogere burgerij, het ‘‘wij-gevoel’ versus de drang naar vrijheid en eigenheid’ onderzoekt:

“Sarah [hoofdpersoon, red] is een hedendaagse Emma Bovary of Anna Karenina… …Wij en ik is een verademing, zowel naar inhoud als naar virtuoze vorm en soepele, ironiserende stijl.”

Volgens de jury plaatst De Coster zich met Wij en ik, door boekenredacteur Arjen Fortuin omschreven als een ‘prachtig en gelaagd portret’, binnen de traditie van de grote Europese vertelkunst.

Opvolgster van Manon Uphoff

De Coster ontvangt met de toekenning van de Opzij Literatuurprijs 2014 een geldbedrag van 5.000 euro. Ook genomineerd voor de prijs waren Hanna Bervoets met Alles wat er was (Atlas Contact), Margriet de Moor met Mélodie d’amour (De Bezige Bij), Het lam van Jannie Regnerus (Atlas Contact) en De duimsprong van Mieke Zwamborn (Van Oorschot).

Eerdere winnaars van de Opzij Literatuurprijs, die sinds 2009 jaarlijks wordt uitgereikt, zijn Hanna Bervoets met Lieve Céline, Jessica Durlacher met De Held, Minke Douwesz met Weg en Doeschka Meijsing met Over de liefde. Vorig jaar won Manon Uphoff de prijs met haar novelle De ochtend valt.

De jury van de Opzij Literatuurprijs stond dit jaar onder voorzitterschap van strafpleiter Inez Weski. Verder bestond de vakjury uit Jacqueline Bel, hoofddocent Moderne Letterkunde aan de Vrije Universiteit, Elsbeth Etty, bijzonder hoogleraar aan diezelfde universiteit en recensent voor NRC Handelsblad, Marja Pruis, auteur en recensent voor De Groene Amsterdammer, en Lies Schut, recensent voor De Telegraaf.