Nu ik stem, tel ik eindelijk mee

Naam: Haykush Hakobyan (26)

Studeert: master Law and Technology en master Staats- en Bestuursrecht

Woonplaats: Tilburg.

Gaat stemmen op: GroenLinks

„Ik vertel het aan iedereen”, zegt de Armeense Haykush Hakobyan. Vorige week kwam haar stempas binnen. Ze schreef meteen vol trots op Facebook dat ze na veertien jaar eindelijk mag stemmen. ‘Nu kan ik eindelijk zeggen dat ik meetel’, schreef ze.

Haykush vroeg in 2000 samen met haar ouders en broertje politiek asiel aan in Nederland. Ze heeft geen Nederlands paspoort, maar wel een verblijfsvergunning. Als je die vijf jaar hebt, mag je lokaal meestemmen.

Haykush weet hoe belangrijk stemmen is in een democratie. „Ik weet wat politiek voor je kan betekenen.” Ze heeft het over de dag dat haar familie een brief ontving waarin ze werden verzocht binnen 28 dagen Nederland te verlaten. Uiteindelijk hoefde dat toch niet. Ze vielen onder de generaalpardonregeling en mochten blijven.

Dat is dus te danken aan politieke partijen, maar vooral aan de mensen die op die partijen stemden. „De keuze van mensen kan doorslaggevend zijn en ik ben daar het resultaat van. Het feit dat ik hier mag wonen, werken en studeren, een bijdrage kan leveren aan de samenleving. Dat zijn allemaal politieke beslissingen geweest.”

Maar wat er op lokaal niveau speelt, is ook belangrijk. „Als je denkt dat gemeentepolitiek voor jou geen belang heeft, stem dan voor een ander. Stem dan voor de kinderen en de ouderen in jouw stad, die een veilige en groene omgeving nodig hebben. Want om iets te verwezenlijken heb je de betrokkenheid van meer mensen nodig.”

Niet dat ze kwaad wordt op mensen die niet gaan stemmen. Maar, zegt ze lachend: „Je stempas is bij mij meer dan welkom.”