NSA slaat volledig telefoonverkeer van een land op

Amerikaanse ‘tijdmachine’ slaat alle telefoontjes op. Niet eerder was de macht van de NSA zo treffend inzichtelijk.

De Amerikaanse inlichtingendienst NSA beschikt over een systeem dat al het telefoonverkeer van een land kan opslaan en tot een maand terug kan afspelen. Dat schrijft The Washington Post op basis van gesprekken met inlichtingenbronnen en documenten van klokkenluider Edward Snowden.

Het systeem is bijzonder, omdat het niet voor mogelijk werd gehouden zo uitgebreid en alomvattend telefoonverkeer te onderscheppen en op te slaan. Analisten vergelijken het met een „tijdmachine”. Het is eens te meer een voorbeeld van de toegenomen technische mogelijkheden van inlichtingendiensten. De NSA beschikt sinds 2009 over het programma en zette het in 2011 voor het eerst tegen een land in. Welk land dat is, wil de Washington Post op verzoek van de Amerikaanse regering niet openbaren.

Onder de naam Mystic kan de NSA alle telefoongesprekken in een land opslaan. Het gaat hierbij om miljarden telefoongesprekken. Gesprekken ouder dan een maand worden in het systeem automatisch vervangen door de nieuwste audio. Niet alleen de gesprekken van mensen tegen wie een verdenking bestaat zitten in het systeem, maar alle telefoongesprekken van willekeurige burgers in een bepaald land. NSA-analisten beluisteren een fractie daarvan, ongeveer 1 procent, en halen miljoenen gesprekken, vanwege de veronderstelde interessante inhoud, uit de database en slaan die nóg langer op.

Niet eerder werd onthuld dat de NSA daartoe in staat is. Eerdere publicaties gingen vooral over de opslag van metadata – kenmerken van telefoongesprekken zoals welk nummer belt met welk nummer. De opslag daarvan zou, volgens de NSA, een minder heftige privacyinbreuk zijn dan het bewaren van de inhoud.

Hoe de Amerikaanse dienst precies te werk gaat, werd niet onthuld. Het roept de vraag op of telecomproviders wereldwijd heimelijk medewerking verlenen. Of dat de Amerikanen in staat zijn om zich, desgewenst, toegang te verschaffen tot alle communicatie van een bepaald land.

In een reactie weigerde een woordvoerder van de Amerikaanse nationale veiligheidsraad toelichting te geven. In het algemeen zei ze dat „nieuwe of opkomende bedreigingen verborgen zijn in het grote, complexe systeem van globale communicatie.” Om deze te dreiging tijdig te herkennen, moeten de Verenigde Staten volgens haar de mogelijkheid hebben in bulkdata te zoeken.