Nederland naar de stembus voor gemeenteraad - lage opkomst verwacht

Nederlanders mogen vandaag naar de stembus om te bepalen wie hen de komende vier jaar vertegenwoordigt in de gemeenteraad. Al om middernacht gingen in Den Haag, Amsterdam, Tilburg en Haarlemmermeer de eerste stembussen open. De eerste voorspellingen zijn dat het merendeel van de kiezers gewoon thuisblijft.

Het stembureau in een bloemenwinkel op het station van Castricum is al om 05.00 uur open.
Het stembureau in een bloemenwinkel op het station van Castricum is al om 05.00 uur open. Foto ANP / Olaf Kraak

Nederlanders mogen vandaag naar de stembus om te bepalen wie hen de komende vier jaar vertegenwoordigt in de gemeenteraad. In Den Haag, Amsterdam, Tilburg en Haarlemmermeer gingen om middernacht de eerste stembussen open, meldt persbureau Novum. Als we de eerste voorspellingen over de opkomst mogen geloven, blijft overigens het merendeel van de kiezers thuis.

De verwachting is dat minder dan de helft van alle stemgerechtigden een stem uitbrengt, zo voorspelde onderzoeker TNS Nipo eind februari. Uit een onderzoek van Ipsos in opdracht van de NOS bleek gisteren dat 43 procent van de ondervraagden van plan is te stemmen. Dat zou de laagste opkomst ooit zijn. Vier jaar geleden werd met 54 procent al een laagterecord gevestigd.

Flexibel stemmen

Om kiezers tegemoet te komen, zijn stembureaus dit jaar flexibel. In Tilburg kan gestemd worden in een mobiel stemlokaal. En wie bijvoorbeeld op klokslag 00.00 uur in Amsterdam wilde stemmen, kon dat doen na het kopen van een toegangskaart voor een speciale verkiezingsnacht.

Het eerste bureau dat in de ochtend openging, was het lokaal op het station van Castricum. Daar kan sinds 05.00 uur worden gestemd. Een half uur later was dat ook mogelijk op de stations van Barendrecht, Meppel en Roermond. De meeste stembureaus zijn vanaf 7.30 geopend.

Tot 21.00 uur stemmen

In totaal wordt dan in 380 van de 403 gemeenten gestemd. Dat niet overal een nieuwe raad wordt gekozen, komt mede door het herindelen van gemeenten. In fusiegemeenten zoals De Friese Meren werd namelijk eerder al een nieuwe gemeenteraad gekozen.

Hoewel sommige stembussen al eerder sluiten, is het tot 21.00 uur mogelijk om een stem uit te brengen. Dan blijkt ook hoeveel Nederlanders de moeite hebben genomen een stemlokaal te bezoeken.

Volg de verkiezingsperikelen vandaag op ons liveblog.

    • Laura Klompenhouwer