Luchtaanvallen Israël op doelen Syrische leger

Soldaten van het Israëlische leger op de Golanhoogten. Foto AFP/ Menahem Kahana

Het Israëlische leger heeft met gevechtsvliegtuigen luchtaanvallen uitgevoerd op doelen van het Syrische leger. De aanvallen zijn de felste sinds het begin van de Syrische burgeroorlog, nu drie jaar geleden, schrijft persbureau AP.

De aanvallen zijn vergelding voor een bermbom gisteren op de Golanhoogten, waarbij vier Israëlische soldaten gewond raakten. Volgens het Israëlische leger werden de luchtaanvallen uitgevoerd op onder andere een militaire basis in Syrië, een trainingsfaciliteit en artilleriewapens. De doelen zijn alle gelegen aan de door Syrië bezette kant van de Golanhoogten, schrijft persbureau Reuters.

Moshe Yaalon, de Israëlische minister van Defensie, zei in een verklaring dat Israël het regime van president Bashar Assad verantwoordelijk houdt voor “wat er in zijn territorium gebeurt”:

“Als het doorgaat met de samenwerking met terroristen die proberen Israël schade te berokkenen, dan zorgen we ervoor dat het daarvoor een flinke prijs betaalt en zorgen we ervoor dat het spijt krijgt.”

Deel Golan gecontroleerd door rebellen

Israël veroverde de Golanhoogten op Syrië tijdens de oorlog in 1967 en annexeerde het gebied vervolgens. Dat werd niet door het buitenland erkend. Het deel van de Golanhoogten dat in handen is van Syrië wordt gecontroleerd door rebellen die strijden om het regime van Assad omver te werpen, schrijft Reuters. Onder die rebellen zijn door Al-Qaeda geïnspireerde militanten die gekant zijn tegen de Joodse staat. Israël zegt dat strijders van Hezbollah Assad helpen in de opstand en dat zij ook actief zijn op de Golanhoogten.

Van Israël wordt gedacht dat het al meerdere keren sinds vorig jaar aanvallen op Syrië heeft uitgevoerd op wapens waarvan het dacht dat ze bedoeld waren voor Hezbollah. Deze aanvallen zijn bevestigd noch ontkend. Hezbollah heeft Israël ervan beschuldigd een luchtaanval te hebben uitgevoerd op een van zijn bases aan de Libanees-Syrische grens vorige maand en heeft gezworen deze te zullen beantwoorden. Israël heeft gezegd de Libanese regering verantwoordelijk te houden als Hezbollah vanuit Libanees grondgebied Israël zou aanvallen.

    • Frank Huiskamp