Ik heb geleerd geen geld te verspillen

Farid El Khalki (39) is elektrotechnisch tekenaar en ontwerpt de techniek achter grote projecten // Hij woont samen met zijn vrouw en drie kinderen in een koophuis in Gorinchem

‘Ik heb eerder altijd in vaste dienst gewerkt, maar eigenlijk was ik liever eigen baas. Ik wilde mijn eigen uren bepalen en vrij zijn wanneer ik dat wilde. Omdat wij elk jaar met de familie naar Marokko gaan is drie weken vakantie namelijk al snel te kort. In vaste dienst word je minder snel afgerekend op het resultaat dat je levert, zolang je maar je uren maakt. Als freelancer gaat het niet zozeer om hoeveel uur je draait, maar juist om het resultaat. Zolang je goed werk levert, maakt het niemand iets uit wanneer je op vakantie gaat. Daarom ben ik sinds 2008 op freelance basis werkzaam als elektrotechnisch tekenaar.

„Het was een slechte tijd om voor mezelf te gaan beginnen, maar heb ik vanaf het begin altijd opdrachten gehad. Nu werk ik voor Huisman Equipment, een internationaal bedrijf dat voor havens en op zee grote kranen en installaties voor olie- en gaswinning maakt. Ik ontwerp de elektrotechnische tekeningen. Dat houdt in dat ik oplossingen bedenk voor hoe machines op schepen of boorplatformen onderling samen kunnen werken.

„Het is een goede markt, de elektrotechniek, want alles wordt tegenwoordig elektronisch aangestuurd. Er is dus genoeg werk. Ik verdien nu zo’n 2.500 euro netto per maand, voor 40 uur werken in de week. Dat is niet bijzonder veel, maar we kunnen ervan leven. Als ik in m’n eentje zou blijven werken is dit wel de limiet van wat ik kan verdienen, maar ik denk erover om met andere freelancers grotere opdrachten te gaan delen, zodat iedereen meer overhoudt.”