Hoe ziet de verkiezingsdag er vandaag uit? Een beknopt spoorboekje (incl. stemfies)

Vandaag is het zover. Er kan worden gestemd. Foto ANP / Evert-Jan Daniels

Terwijl kiezers druk selfies van zichzelf twitteren terwijl ze stemmen, zijn overal in het land de stembureau’s inmiddels open. Een klein spoorboekje over de dag van vandaag.

Het eerste stembureau ging vanmorgen om 05.00 uur open op station Castricum, gevolgd door de stations Barendrecht, Meppel en Roermond, en om 06.00 uur in Almere Muziekwijk, Breda en Nieuw Vennep. Om 07.30 uur gingen alle stembureaus open (zo’n 9.000).

21.00: sluiten stembureaus
Pas vanaf 21.00 uur vanavond wordt deze verkiezingsdag spannend. Op dat moment sluiten de stembureaus en begint het tellen van de stemmen. De NOS doet verslag op Nederland 1 en Radio 1.

21.00: eerste prognose uitslag
Om 21.00 uur begint het met een eerste prognose van de uitslag, gebaseerd op een enquête door onderzoeksbureau Ipsos, bekend van de Politieke Barometer, waarbij een verwachting wordt geschetst van het totaal aantal raadszetels per partij. De PVV doet in maar twee gemeenten mee, dus die scoort in deze prognose heel laag.

21.45: politieke barometer
Om 21.45 uur komt er een Politieke Barometer: hoe zou de Tweede Kamer eruit zien als er vandaag Tweede Kamerverkiezingen zouden zijn gehouden. Voor wie op wil blijven: de tv-uitzending duurt naar verwachting tot 01.00 uur. En dan is de definitieve uitslag nog niet bekend. Het tellen gebeurt namelijk handmatig, dus dat kost tijd.

Stemfies

Ondertussen doen politici druk mee met het twitteren van een stemselfie, dat afgekort wordt tot ‘stemfie’.

Twitter avatar GerardVVD G. Ram lijst 2, nr 4 Mijn #Stemfie is geregeld! Kom allemaal stemmen in #Zaanstad Op dit stembureau staat #VVD 1-0 voor #GR2014 http://t.co/5kSzauyMrP

BNDeStem had er eerder toe opgeroepen. Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken had om die reden even laten uitzoeken of het mag, want in België mag het dus niet. Daarom staat het nu zelfs in de instructies bij het stembureau dat het maken van een selfie in het hokje is toegestaan:

Twitter avatar dennisvanluling Dennis van Luling Selfies toegestaan vandaag “@RoelKlei: Het staat echt in de instructies voor stembureauleden! #selfies #GR14 http://t.co/eI8QVkOKqx

Politici hopen door mee te doen mensen aan te sporen te gaan stemmen, want zoals inmiddels wel bekend is, dreigt het de laagste opkomst ooit te worden vandaag.

Twitter avatar RPlasterk Ronald Plasterk Ik roep niet op om een #stemfie te maken, maar het mag wel. RT @onzetaal: Het woord van de dag: #stemfie: http://t.co/Xfe2KZQbU7 #gr2014

Sommige kiezers zien er de humor wel van in:

Al doet niet iedereen eraan mee zoals de bedoeling is:

    • Anouk Eigenraam