Hij verbetert de batterijen

Henk Jan Bergveld (44) werkt als Senior Principal bij NXP Semiconductors

Ken je dat? Heb je nog 13 procent batterij, en het volgende moment valt je telefoon opeens al uit. Nou, tien jaar geleden was dat nog veel erger, vertelt Henk Jan Bergveld. Hij doet onder meer onderzoek naar de ‘ladingsindicatie’ van batterijen: hoe een apparaat zo precies mogelijk aangeeft hoelang de batterij nog meegaat, en hij werkt mee aan chips die dat kunnen aantonen. Batterijen worden steeds lichter, terwijl ze toch langer meegaan. „Vroeger deden we maar wat. We wisten niet precies hoe een batterij werkte.” Bergveld studeerde elektrotechniek aan de Universiteit Twente en is gepromoveerd op zijn werk bij Philips, waar NXP in 2006 van werd afgesplitst. „In mijn promotieonderzoek heb ik onderzocht hoe je een model kunt maken van batterijen zodat je ze beter begrijpt.” Naast zijn werk bij NXP wordt hij één dag in de week ‘uitgeleend’ aan de TU Eindhoven om onderzoek te doen naar het optimaal gebruik van batterijen in elektrische auto’s. „Ik gebruik daarvoor nog steeds de modellen die ik tijdens mijn promotie maakte, om hiermee beter te kunnen voorspellen hoe de batterij zich gedraagt en zodat die beter te gebruiken is.” Het leuke aan zijn werk is dat hij met mensen uit verschillende technische vakgebieden samenwerkt, vindt hij. „Batterijmanagement, dat kun je niet in je eentje doen.” En met verschillende collega’s „bakt” hij dan bijvoorbeeld een chipje, dat steeds nauwkeuriger aangeeft hoeveel lading de batterij in je smartphone nog heeft.