Hij installeert die bij de klanten

Martijn van den Tillaart (25) werkt als System Install Engineer bij ASML

Als een chipmachine af is, wordt hij uit elkaar geschroefd en per vliegtuig vervoerd naar de klant. De onderdelen worden op een speciale manier verpakt, zodat er geen stof bij kan en ze tegen de druk in het vliegtuig kunnen. Daar worden ze door lokale technici in elkaar gezet. Vervolgens zijn Van den Tillaart en zijn collega’s aan de beurt om het systeem verder af te stellen. „Wij controleren op locatie bij de klant of alles klopt. Van de duizenden schroefjes, tot de software. En we vervangen onderdelen die kapot zijn. Als er één schroefje te strak is aangedraaid, zorgt dat er al voor dat de machine niet goed werkt.” Het duurt vier tot zes weken tot het team van ASML daar klaar mee is. Bijna 80 procent van de machines van ASML gaat naar Azië. Van den Tillaart studeerde elektrotechniek aan de Hogeschool in Den Bosch, en werd na zijn afstuderen meteen gebeld door een detacheringsbureau. Hij kon bij een aantal bedrijven aan de slag en koos voor ASML. „Het is misschien een cliché, maar ik leer hier elke dag. Na vier jaar kom ik nog steeds dingen tegen die ik niet eerder had gezien. Die machines zijn enorm groot.” Zo’n beetje een zeecontainer vol onderdelen, legt hij uit. „Laatst kwam ik een nieuw boxje tegen. Ik had er weleens van gehoord, dus ik wist dat hij moest bestaan, maar ik wist niet wat-ie deed en had dat ding nog nooit gezien.”