Ha! De speler die verdacht veel zit te praten, die is zeker de Mol

Het bordspel bij het tv-programma

In dit bordspel kan dat, dat de Mol vergeet dat hij een mol is. Een mol moet saboteur zijn, maar onze mol was een vergeetachtig schatje. Hij had niet goed gekeken. Hij hielp geweldig. Op zijn geheime molkaartje stond ook het geheime woord, en dat spookte door zijn onderbewustzijn. Aan het eind raadde hij het vrijwel direct. Dank je, Mol! Het collectief won. De Mol niet.

Het was het eerste potje, niet getreurd. Bij ons thuis vond iedereen het toch wel een leuk spelletje. En dat is winst. Vaak zijn bordspellen met een tv-thema saai. De mensen kopen het toch wel. Deze valt dus reuze mee.

De tweede keer speelde de Mol zijn rol goed. Met tijdrekken vooral. Een beetje zeuren over de antwoorden op de vragen. Want als we het woord niet raadden binnen drie kwartier won de Mol sowieso. Bij ons is nu de regel: wie verdacht veel praat is zeker de Mol. Zes minuten praten bij een vraag, dat kan dus echt niet. In dit spel kan je bij iedere vraag opnieuw scoren wie volgens jou de Mol is, hoe vaker goed, hoe meer punten na afloop.

Er zijn tien sets met vragen, die je maar één keer kunt gebruiken want daarna weet je de antwoorden en het geheime woord. Het is een spel dat je maar tien keer kan spelen.

Verder is dit een prima quizspel, eerst schrijf je eigen antwoord op, daarna geef je een gezamenlijk antwoord. En er zit een saboteur aan tafel – niks meer, niks minder. Het mist totaal de sfeer van vreemde opdrachten en ongewone locaties die de tv-serie zo bijzonder maakt. Het zou leuker zijn als we ook gekke opdrachten zouden krijgen, vond een van ons. Iets uitbeelden of zo. Maar nee. De tien sets van acht vragen hebben wel een eigen landenthema. Die prikkelen nauwelijks. Hoeveel eilanden heeft Indonesië? Wat is de belangrijkste bende van El Salvador? Tja. Drie mogelijke antwoorden – een beetje moeilijk.

Maar ach, de vier scholieren met wie ik het speelde vergaten voordurend de jokerkaarten te gebruiken, met tips voor het goede antwoord. We kwamen er toch wel uit en wat maakt het uit. Een relaxed spel. En die Mol, die lachen we gewoon uit.

    • Hendrik Spiering