Gezondheidsraad: betere bescherming van foetus nodig

De Nederlandse overheid moet meer doen om eerder schadelijke effecten van chemische stoffen op te sporen. Daarbij moet de nadruk liggen op de gevaren van die stoffen tijdens de zwangerschap. Dat schrijft de Gezondheidsraad vandaag in een advies aan staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur en Milieu.

Chemische stoffen kunnen volgens de Gezondheidsraad de ontwikkeling van de foetus verstoren en dat kan ingrijpende en levenslange gevolgen hebben. Met de huidige toxicologische tests blijven die risico’s onderbelicht.

De Gezondheidsraad vindt dat de overheid de effecten van chemische stoffen die nieuw op de markt komen moet volgen, zoals ook nieuwe medicijnen na de marktintroductie worden gevolgd. Dit is nodig omdat sommige effecten van die middelen in experimenten met proefdieren onopgemerkt kunnen blijven, bijvoorbeeld omdat ze heel zeldzaam zijn of pas heel laat in het leven naar voren komen.

De blootstelling aan probleemstoffen is door ingrijpen van de overheid de laatste decennia wel flink gedaald, constateert de Gezondheidsraad. Vuilverbrandingsinstallaties kregen bijvoorbeeld filters waardoor geen dioxines meer vrijkwamen, en lood werd uit de benzine gehaald. Maar bekende ‘probleemstoffen’ als pcb’s en zware metalen komen door hun slechte afbreekbaarheid nog steeds voor in het milieu. Ze kunnen ernstige nadelige gevolgen hebben voor de ontwikkeling van een foetus doordat een zwangere vrouw ze via de voeding of door inademing binnenkrijgt.

    • Sander Voormolen