‘Gestolen Rembrandt na vijftien jaar teruggevonden’

Foto EPA / Etienne Laurent

Het Rembrandt-schilderij Kind met zeepbel is vijftien jaar nadat het werd gestolen uit een museum in Draguignan teruggevonden. De Franse krant Libération meldt dat twee mannen die probeerden het kunstwerk door te verkopen, zijn opgepakt. De politie in de Zuid-Franse stad Nice zou het schilderij op het spoor zijn gekomen.

De dieven leken de betreffende nacht in juli 1999 alleen oog te hebben voor de Rembrandt; een aantal Renoirs en andere waardevolle schilderijen lieten ze hangen. De politie vermoedde daarom dat het kunstwerk op precieze aanwijzing van een kunstverzamelaar of een speculant is gestolen. Na de diefstal werd er niets meer van vernomen.


Het doek meet 60 bij 49 centimeter en hing sinds 1794 in de Zuid-Franse stad. Rembrandt staat in de top tien van schilders van wie de meeste kunstwerken zijn gestolen. Volgens een rapport uit 2012 van de organisatie Art Loss Register waren er 337 werken van de Hollandse meester vermist. De echtheid van het werk is overigens niet geheel onbetwist.

    • Laura Klompenhouwer