ING meldt per ongeluk de verkoop van 33 miljoen aandelen in VS

Een enthousiaste medewerker van ING heeft gisteren per ongeluk bij de Amerikaanse beurstoezichthouder SEC de verkoop van een groot pakket aandelen in de Amerikaanse dochter ING US gemeld. Kort na het indienen van de melding liet ING in een persbericht weten dat de melding „prematuur” was. Een woordvoerder liet vervolgens aan persbureau Bloomberg weten dat het bericht een foutje was en dat „alles wat in het bericht staat dat iets zegt over wat ING mogelijk gaat doen, genegeerd moet worden”.

ING meldde in het bericht de verkoop van 33 miljoen aandelen ING U, de Amerikaanse verzekeringsdochter die onder de naam Voya opereert. Met de verkoop van de aandelen zakt het belang van ING in de verzekeringsdochter onder de 50 procent, een eis die de Europese Commissie stelde na de staatssteun die ING in 2008 ontving.

De Europese Commissie legde bank en verzekeraar ING na de ontvangen staatssteun een heel pakket aan maatregelen op. Zo werd de Amerikaanse tak van de internetspaarbank ING Direct verkocht. Diverse verzekeringsactiviteiten in onder meer Azië werden van de hand gedaan en onderdelen als de WestlandUtrecht Bank staan al tijden te koop.

In het ingetrokken bericht laat ING-topman Ralph Hamers weten dat de verkoop een belangrijke „mijlpaal” is in de reorganisatie van ING. Het wachten is nu op het juiste moment voor ING om de verkoop van de aandelen aan te kondigen. Wat dan nog kan veranderen aan het premature bericht is het boekverlies dat ING op de verkoop van de aandelen zal lijden. Bij de huidige beurskoers van de Amerikaanse verzekeringsdochter Voya lijdt ING bij verkoop van 33 miljoen aandelen een boekverlies van 2 miljard euro, zo staat in het ingetrokken bericht. Een koersdaling of koersstijging in de komende tijd zal de hoogte van het bedrag beïnvloeden.