Fans willen jankende motoren horen, geen grasmaaiers

Foto AP

Contractbreuk is het volgens Andrew Westacott. Een ander woord heeft de directeur van de Grand Prix van Australië niet voor de wijze waarop hij afgelopen weekeinde is ‘beduveld’ door de bazen van de Formule 1.

Dat de sport groener wil worden, oké, maar zonder brullende motoren was het wel erg stil in de straten van Melbourne.

„We betalen voor een product en er zijn contracten opgesteld. Dan moet het geluid wel in orde zijn”, zei Westacott na de traditionele openingsrace van het seizoen. „Waarschijnlijk is hier contractbreuk gepleegd.”

Zijn onvrede is een gevolg van de veranderingen die de Formule 1 heeft ondergaan. Een daarvan betreft de vervanging van de motor. Dat is tegenwoordig geen 2,4-liter V8 meer, maar een V6-turbo, die wordt ondersteund door twee elektromotoren.

Deze motor is een stuk stiller dan de vorige. Dat ervoer ook een Nederlandse fan toen hij belde met een vriend die in Melbourne de kwalificatietraining bezocht; voorheen onmogelijk vanwege het geluid, maar ditmaal konden ze elkaar uitstekend verstaan. „Alsof ik een grasmaaier op de achtergrond hoorde”, twitterde de fan.

Het was een komische noot, maar ondertussen ergeren liefhebbers zich suf aan het gedaalde aantal decibellen. Het kenmerkende gebrul van de motoren was weliswaar oorverdovend, maar het is net als met g-krachten: juist het extreme geeft een kick.

Bernie Ecclestone, de baas van de Formule 1, is niet doof voor de kritiek op het geluid. Tegenover Sky Sports noemde hij het geluid „weerzinwekkend”. „Deze wagens klinken niet als echte auto’s. We moeten snel een manier vinden om ze beter te laten klinken.”

De volgende Grand Prix is op 30 maart in Maleisië. Tegen die tijd zal er nog geen oplossing zijn gevonden, maar over één ding lijkt iedereen het eens: het oorverdovende gejank moet terug.