Familieleden van vermiste passagiers zijn woest, uitgeput en wanhopig

Een Chinees familielid van een vermiste passagier wordt tijdens een persconferentie in Beijing naar buiten gedragen nadat ze in woede uitbarstte. Foto AP/Vincent Thian

Diverse familieleden van de passagiers van de verdwenen vlucht MH370 dreigen sinds vanmiddag met een hongerstaking en schreeuwend liepen ze weg tijdens een persconferentie; ze zijn woest op de Maleisische autoriteiten: ‘zolang wij nog leven eisen we antwoorden’.

Er zijn al kleine opstootjes gemeld tussen de familieleden en Maleisische regeringsfunctionarissen, en het risico op grotere conflicten groeit aangezien het nieuws over het vermiste toestel van Malaysia Airlines na twaalf lange dagen nog altijd schaars is, en geregeld tegenstrijdig.

Veel Chinese familie van vermiste mensen verblijft momenteel in het Metropark Lido Hotel in Beijing . Continu houden ze het internet en de televisie in de gaten in de hoop op nieuws, en worden ze in de gaten gehouden door internationale media die alles omtrent deze mysterieuze vliegramp willen vastleggen. Time bezocht deze plek en nam de chaos waar, en zag hoe wanhopige familieleden dreigen met een hongerstaking en woedend reageren op Maleisische autoriteiten:

Vandaag woonden de Chinese slachtoffers een persconferentie bij over het vermiste vliegtuig, en enkelen konden hun frustratie, verdriet en woede niet onderdrukken. Woorden die werden geroepen:

“We demonstreren tegen de Maleisische regering voor het achterhouden van de waarheid en voor het verspillen van onze tijd. Waar zijn de passagiers? We willen dat onze geliefden naar ons terugkeren!”

The Telegraph en SkyNews waren erbij:
https://www.youtube.com/watch?v=dJ9Du23Xvc0

Malaysia Airlines heeft deze mensen drie opties gegeven: in Beijing blijven, naar Kuala Lumpur vliegen, of naar huis gaan. Sommigen willen nu een visum voor Maleisië, mocht het toestel in die buurt gevonden worden. De meesten blijven in de Chinese hoofdstad, en blijven informatie eisen. Een man wiens zwager vermist wordt, zei tegen Time:

“We zullen nooit vertrekken zolang we geen antwoord hebben. Zolang we leven, zullen we informatie eisen. [...]

Malaysia Airlines heeft het aantal gegijzelden verdubbeld. Het is alsof ze een touw om de nek van deze families heeft geknoopt, en beetje bij beetje trekken ze er harder aan. Elke dag zit het strakker.”

    • Annemarie Coevert