Eén politicus kan het verschil maken

Foto’s Floren van Olden

Naam: Mpanzu Bamenga (28)

Woonplaats: Eindhoven

Verkiesbaar namens: D66

Studeert: master Staats- en Bestuursrecht

Werkt als: externe coördinator bij Vluchtelingen in de Knel

De de-mo-cra-ti-sche republiek Congo, zegt hij lachend. „Zodra het woord democratie in een landsnaam zit, vind ik het dubieus.”

Hij moest het ermee doen. Het is het land waar hij in 1985 geboren werd. En dat hij jaren later met zijn familie ontvluchtte. Vlak voordat, zoals hij het zelf zegt, „de pleuris daar uitbrak”. Vervolgens zwierf het gezin met vier kinderen een paar jaar illegaal door Europa. Zijn moeder verdiende altijd net genoeg zwart geld om niet met de kinderen op straat te moeten slapen.

In 1994, twintig jaar geleden, vroegen zij asiel aan in Nederland. Zijn verblijfsvergunning kreeg Mpanzu in 2007. En twee jaar geleden mocht hij dan eindelijk zijn paspoort ophalen. Net na de Tweede Kamerverkiezingen. Helaas. Al die tijd mocht hij niet stemmen.

„Dat is zo vreemd. Je politieke recht zegt iets over je identiteit en de gemeenschap waar je toe behoort. Het is iets waar je trots op kunt zijn. Ik begrijp wel dat sommigen politiek niet boeiend vinden. Maar de politiek bemoeit zich wel met jou. Stem dan voor anderen.”

Niet stemmen is een luxe, vindt hij. „Je zou naar landen als Congo moeten gaan om het belang te beseffen van een democratie.” Want dat politiek geen verschil maakt, gelooft hij niet. Zelfs één politicus kan het verschil maken. Nadat zijn familie een asielaanvraag had ingediend, werden zij keer op keer afgewezen. In 2006 stuurden ze nog een laatste brief naar de toenmalige minister van Justitie, Ernst Hirsch Ballin. Die keek nogmaals naar de zaak. Hij accepteerde uiteindelijk hun verzoek.

Als er iemand anders had gezeten, dan zou Mpanzu nu misschien niet in Nederland zijn. In Eindhoven wil hij zelf namens D66 een verschil maken.