Een Marokkaanse homo vaart nu zelf

Voor Marokkaanse homo’s regelde hij een boot in de Gay Parade. „Gordon is leuk, maar daar herkent een gewone Marokkaanse jongen zich niet in.”

Ilias Zian, initiator van de eerste Marokkaanse boot op de Gay Pride Canal Parade. Foto Olivier Middendorp

Pas drie jaar geleden kwam de Amsterdamse museoloog Ilias Zian (25) uit de kast. En nu is hij initiator van de eerste Marokkaanse boot in de Amsterdamse Gay Parade. Twee weken geleden hoorde hij dat de boot is ingeloot voor de optocht op 2 augustus. Zian: „Dit is een belangrijke stap in erkenning van Marokkaanse homoseksuelen.”

Waarom een Marokkaanse boot?

„Veel Marokkaanse jongeren worstelen met homoseksuele gevoelens. Ze durven niet uit de kast te komen, omdat er in de Marokkaanse gemeenschap een groot taboe op heerst. Mensen zijn bang voor roddels en uitsluiting. Daarom wordt nu vaak gedaan alsof het niet bestaat. Deze boot kan helpen homoseksualiteit onder Marokkanen zichtbaar te maken.

„Ik hoop dat jongeren zich met de mensen op de boot kunnen identificeren, want er zijn nu weinig rolmodellen die laten zien dat het oké is om jezelf zijn – ook als je homo bent. Gordon en Gerard Joling zijn leuk, maar daar herkent een gewone Marokkaanse jongen uit Amsterdam-West, zoals ik, zich niet in.”

Hoe ging uw eigen coming-out?

„In de gesloten Marokkaanse cultuur zeg je het niet even tegen je ouders onder het avondeten. Het had ook niet gekund; mijn moeder is overleden toen ik 12 was en mijn vader woont in Marokko. Ik heb stapsgewijs verteld dat ik op mannen val. Eerst aan mijn zus, voor wie het niet als een verrassing kwam. Daarna aan mijn broer. Hij heeft het geaccepteerd, maar hij is wel bezorgd over hoe andere Marokkanen zullen reageren. Mijn vader weet er ook van. Maar hij blijft hopen dat ik ooit nog met een vrouw zal trouwen.”

Hoe zijn de reacties op de boot?

„Tot nu toe uitsluitend positief. Ik denk dat het komt doordat er een nieuwe, jonge generatie Marokkanen is die, net als ik, toe is aan doorbreking van het taboe. De islam wordt nog vaak gebruikt als excuus om homoseksualiteit af te keuren. Terwijl volgens Allah niemand over je mag oordelen, omdat híj degene is die dat doet.

„Deze manier van denken verander je niet in één keer, dat gaat met kleine stapjes. Daarom praat ik al twee jaar met belangenorganisaties hierover en geef ik voorlichting op scholen. Ik wil ook samenwerken met de Joodse boot, die ook voor het eerst meevaart. Het is niet mijn bedoeling om te provoceren. Daarom wil ik ook niet alleen halfnaakte mannen op de boot. Er zijn heel veel soorten homo’s.”

Hoe gaat de boot er uitzien?

„Daarover brainstorm ik nog met Marokkaanse modeontwerpers. Het thema wordt in ieder geval geen 1001 nacht, dat is te cliché. En we zijn nog hard op zoek naar sponsors.”

Komt er een Marokkaanse vlag op de boot?

„Dat weet ik nog niet. Het zou de boot wel herkenbaar maken als Marokkaans. Maar de jongeren op de boot zijn natuurlijk ook Nederlanders. Dat moeten we niet vergeten.”

    • Yasmina Aboutaleb