The Court

Ned. 2, 22.10-23.45u

Luis Moreno-Ocampo was tien jaar lang als hoofdaanklager het gezicht van het Internationaal Strafhof in Den Haag. De Argentijn groeide in de jaren zeventig en tachtig uit tot het symbool van het streven van Argentinië om in het reine te komen met het junta-verleden.

In Den Haag moest hij de eerste rechtszaken voorbereiden tegen plegers van genocide, oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid. Mensenrechtenorganisaties hadden kritiek op zijn ‘selectieve gerechtigheid’. In Libië klaagde hij bijvoorbeeld leden van het oude regime aan voor misdaden tijdens de burgeroorlog, terwijl tegen rebellen en de NAVO nog altijd alleen maar een onderzoek loopt.

In The Court (2013) volgen filmmakers Michele Gentile en Marcus Vetter hem zes jaar lang. Ze reizen met hem mee naar Libië als arrestatiebevelen worden uitgevaardigd voor Saif Al-Islam Gaddafi. En ze filmen tijdens voorbereidingen van het proces tegen de Congolese rebellenleider Lubanga. In 2012 werd hij veroordeeld tot veertien jaar cel wegens het inzetten van kindsoldaten. Het was de eerste keer dat het Strafhof vonnis wees. The Court geeft een kritiekloos beeld van het tijdperk Ocampo bij het Strafhof.

    • Cees Banning