De vader wiens zoon in Newtown twintig kinderen doodschoot

Afgelopen december, een jaar na de schietpartij. Vogelhuisjes met daarop de namen van de slachtoffers hangen in een boom in Sandy Hook, Newtown. Foto Reuters/ Carlo Allegri

De vader van Adam Lanza, de jongen die in december 2012 in Newtown twintig kinderen en zeven volwassenen doodschoot, denkt nog vaak aan wat hij anders had kunnen doen. “Elk alternatief voor wat ik gedaan heb moet het juiste geweest zijn, want de uitkomst kan nooit erger geweest zijn dan deze.” Hij sprak na lang zwijgen onlangs met The New Yorker.

In de ochtend van 14 december 2012 schoot de twintigjarige Adam Lanza thuis zijn moeder dood. Daarna reed hij naar de Sandy Hook Elementary School in Newtown, Connecticut, waar hij zelf ook op gezeten had. Hij doodde daar met het AR-15-machinegeweer van zijn moeder twintig kinderen en zes medewerkers. Daarna pleegde hij zelfmoord.

Peter Lanza, die zijn zoon toen al twee jaar niet gezien had, zag dat zijn collega’s om een televisie heen zaten toen hij terugkwam van de lunch. Het vermoeden dat Adam erbij betrokken was, kwam al snel. Zelfs toen zijn oudere zoon Ryan genoemd werd als de schutter, wijst hij: nee, dit is Adam.

Heel lang sprak Peter niet over het drama, maar de afgelopen maanden liet hij toch toe dat Andrew Solomon van The New Yorker bij hem over de vloer kwam. Het resultaat is een grondig profiel van Adam - moeilijk opvoedbaar, autistisch en uiteindelijk alleen nog maar via e-mail communicerend - en zijn vader, die nog steeds worstelt met hoe de last te dragen.

“You can’t mourn for the little boy he once was. You can’t fool yourself.”

Lees het hele artikel van Andrew Solomon bij The New Yorker (7.548 woorden, ongeveer 34 minuten leestijd).

    • Peter Zantingh