De pracht van het oerwoud

Nadat hij in 2006 een Oscar voor Beste Documentaire had gewonnen voor zijn March of the Penguins, ruilde bioloog-filmmaker Luc Jacquet de gletsjers van Antarctica in voor de tropische regenwouden van Peru en Gabon. Daar volgt hij de Franse botanist Francis Hallé, die er zijn levenswerk van heeft gemaakt om de dieren en planten van het regenwoud tot op het kleinste blaadje en het minuscuulste spinnetje na te tekenen. Deze tekeningen dienden vervolgens weer als inspiratie voor de animaties waarmee Jacquet zijn documentaire beelden lardeert om de levenscyclus van het oerwoud te illustreren. Die beelden zijn imposant, vooral door het gebruik van cameradrones die tot in de hoogste boomtoppen kunnen filmen. De strekking is – mede versterkt door de droge commentaarstem van de Nederlandse bioloog Midas Dekkers – vooral educatief. Door de korte duur van de film is er relatief weinig tijd om in te gaan op de gevolgen van het kappen en exploiteren van de wouden, voor Jacquet getuige de voice-over toch de insteek van de hele onderneming: „De pracht van het oerwoud vastleggen voordat het verdwenen is.”

    • Dana Linssen