Poetin zegt van niet, maar de eerste doden zijn gevallen

Op de dag dat Rusland de Krim formeel inlijfde, is het eerste militaire slachtoffer op het schiereiland gevallen. Gisteren overleed de Oekraïense luitenant Kakurin aan zijn verwondingen, nadat zijn militaire basis bij de hoofdstad Simferopol was aangevallen. Een andere militair raakte gewond, zo meldde het Oekraïense ministerie van Defensie.

De Oekraïense interim-premier Arseni Jatsenjoek heeft de aanslag veroordeeld als „een oorlogsmisdaad”. Direct na de bestorming van de basis is de opdracht aan de 15.000 Oekraïense militairen die nog op de Krim verblijven veranderd. Zij mogen voor het eerst geweld gebruiken om zichzelf te verdedigen.

Zondag stemde de bevolking van de Krim voor afscheiding van Oekraïne en aansluiting bij Rusland. Dezelfde dag sloten die twee landen een wapenstilstand die tot vrijdag moet garanderen dat het conflict niet militair escaleert. Naast de Oekraïense militairen zijn er inmiddels zeker 20.000 Russische militairen op de Krim. Daarnaast is het schiereiland overspoeld door gewapende milities, van Servische paramilitairen tot lokale bewapende vrijwilligers.

De vraag is wie de Oekraïense basis heeft bestormd. Het Oekraïense ministerie van Defensie beschuldigt het Russische leger. Dat heeft sinds drie weken alle Oekraïense militaire locaties omsingeld. Maar volgens een hoge Oekraïense militair op de Krim zelf werd de aanval uitgevoerd door bewapende milities. „Met de Russen hebben we een wapenstilstand. Het zijn de loslopende gekken waar we ons zorgen over maken. Want door één schot, kan het hier alsnog escaleren”, zei de officier, die alleen anoniem toelichting wilde geven.

Zondag is op de Krim het lichaam van een man gevonden die begin maart was verdwenen bij een demonstratie. Deze Krim-Tataar (een etnische minderheid) was het laatst gezien toen hij van de demonstratie werd weggevoerd door drie militair geklede mannen.

Gisteren tekende de Russische president Poetin een verdrag waarmee de Krim toe kan treden tot Rusland. In zijn speech zei hij dat de overstap „zonder bloedvergieten” was verlopen.

    • Emilie van Outeren