De jacht op de jonge technici

Een baan vinden in de technische sector is supermakkelijk, vertelt starter Wessel Braakman // Terwijl bedrijven er alles aan doen om hun vacatures gevuld te krijgen, zegt de recruiter

Ze maakten een slimme keuze op hun zestiende of zeventiende. Een techniekopleiding. Niet iets waarmee je scoort op feestjes, vanwege het saaie imago van techniek.

Maar nu plukken ze de vruchten. De jonge technici vormen de voorhoede van de Nederlandse arbeidsmarkt. Een afgeronde techniekopleiding geeft bijna een baangarantie. In 2016 zal in Nederland een tekort zijn van ruim 155.000 technisch geschoolde mensen, bleek in 2011 uit onderzoek van het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt van de Universiteit Maastricht.

Tussen recruiters is een felle concurrentiestrijd gaande om de beste jonge technici. Hoe werkt dat spel tussen recruiters en jonge technici? Is er sprake van een jacht? Staat de telefoon roodgloeiend na het afstuderen?

We vroegen het een recruiter en een jonge test engineer van IT-dienstverlener Sogeti. Dit van oorsprong Franse bedrijf heeft in Nederland bijna drieduizend medewerkers en is gespecialiseerd in ontwikkeling en beheer van informatietechnologie. Ze richten zich op de grootzakelijke markt en werken onder meer voor Rabobank, Philips en de overheid.

Recruiter: veel concurrentie

Naam: Michel de Klein (53)

Bedrijf: Sogeti Nederland

Functie: Manager Corporate Recruitment

Opleiding: Personeel en Arbeid (Hogeschool Haarlem, 1983-1986)

‘We merken dat er een tekort is aan jonge, hoogopgeleide technici. De strijd om goede talenten is fors. We hebben te maken met diverse grote concurrenten die in dezelfde vijver vissen, zoals Accenture, Ordina en Capgemini. Elke vacature wordt bij ons wel bezet, maar soms gaat het moeilijk.

„Ieder jaar nemen we bijna tweehonderd young professionals aan. Dit zijn jongeren die net van school afkomen of minder dan een half jaar werkervaring hebben.

„Als een starter bij ons in het bedrijf komt, is hij of zij de eerste twee maanden alleen maar bezig met training en ontplooiing. Dat is een van onze unique selling points om ze min of meer binnen te lokken: jongeren zijn gretig genoeg om zich te ontwikkelen.

„In groepen van twaalf sturen we alle starters eerst drie weken voor een trainingsstage naar de universiteit van Ohio. Dat is een soort hogedrukpan waar ze door docenten worden klaargestoomd voor de grote, boze buitenwereld. Ze leren onder meer samenwerken in een team en krijgen presentatievaardigheden.

„In Ohio wordt de brug gelegd tussen de theorie tijdens hun studie en de praktijk in het bedrijfsleven. Alles wordt door Sogeti betaald – de reis, het eten en het verblijf. Het hele jaar door zitten er groepen van ons, onlangs vertrok de tweeduizendste starter. We zijn de enige IT-aanbieder in Nederland die zo’n reis aanbiedt. Zo halen we makkelijker jonge starters binnen. ‘Ohio’ is voor hen een ultieme kans.

„Na die eerste periode van trainingen gaan ze het veld in. Ze krijgen een opdracht bij de klant met wie ze werkervaring op doen. Dan krijgen ze ook een leaseauto van het bedrijf. Op dit moment is dat een Renault Clio. Het bruto starterssalaris ligt bij ons rond de 2.200 euro per maand. En de partner van de werknemer krijgt een cadeautje op de dag dat hij of zij jarig is: meestal een bloemetje of een bloemenbon.

„Het moeilijkste is om jonge technici aan tafel te krijgen voor een sollicitatiegesprek. Maar als je ze eenmaal spreekt, is het vaak een gelopen race. Om vroeg in contact te komen zijn we actief op diverse technische hogescholen en universiteiten. Studenten uit het tweede of derde jaar kunnen bij ons technische meetings, vaardigheidstrainingen en expertbijeenkomsten volgen.

„Het enige wat we van de studenten terugvragen is dat ze ons op de hoogte houden van waar ze tijdens hun studie mee bezig zijn. De studenten tekenen een overeenkomst waarmee ze zich binden aan het programma. Het kost ze verder niks. Er zijn nu zo’n honderd studenten via deze zogeheten ‘Studentenunit’ aan ons verbonden. Ongeveer 40 procent stroomt door naar een vaste baan.”

Technicus: vijf keer gebeld

Naam: Wessel Braakman (28)

Bedrijf: Sogeti Nederland

Functie: test engineer

Opleidingen: Industrieel Product Ontwerpen (Saxion Hogeschool Enschede, 2004-2008) en Design for Interaction (Faculteit Industrieel Ontwerpen TU Delft, 2009-2012)

‘Toen ik op 5 oktober 2012 afstudeerde aan de TU Delft, had ik direct een baan. Mijn eerste sollicitatiegesprek was meteen raak: ik solliciteerde bij Sogeti en werd na een vaardigheidstest en één gesprek aangenomen.

„Ik realiseer me goed dat ik tot een technische voorhoede behoor waar veel bedrijven op zitten te azen. Na het afronden van mijn studies kreeg ik regelmatig aanbiedingen van detacheerders. Ik werd vijf keer gebeld na mijn hbo-opleiding en na mijn master ook een aantal keer. Daar ben ik niet op ingegaan.

„Tijdens mijn masterstudie wist ik al dat ik voor Sogeti wilde gaan werken, omdat zij een divisie High Tech hebben waar IT-diensten worden verleend in een technische omgeving. Dat spreekt mij met mijn technische achtergrond heel erg aan, want op die manier zit ik dicht bij de machines. Sogeti is de enige grote IT-dienstverlener in Nederland met zo’n afdeling.

„Ik ben nu test engineer. Sinds ruim een jaar heeft Sogeti mij ingezet bij chipmachinemaker ASML in Veldhoven. Ik test er de machines die chips maken voor computers. Dit zijn bijvoorbeeld chips voor processoren (de centrale besturingseenheid van een computer), chips voor het interne geheugen of chips voor flashgeheugen, zoals USB-sticks. Bij ASML zit ik samen met zo’n vijftien ‘Sogetisten’. Ik vind het heel gaaf om mee te werken aan het verbeteren van de kwaliteit van de machines.

„De arbeidsvoorwaarden bij Sogeti zijn goed. Ik heb direct een contract voor onbepaalde tijd gekregen. Daar spreekt vertrouwen uit. En ik mocht een leaseauto uitkiezen. Het werd een Toyota Yaris hybride. De pensioenvoorzieningen zijn prima en ik krijg thuis internet vergoed. Ik heb mijn vader en schoonvader naar het hele pakket laten kijken, zij gaven hun goedkeuring.

„De eerste drie jaar krijg je als young professional veel mogelijkheden om cursussen te volgen en je te ontplooien. Zo ben ik drie weken naar de Amerikaanse staat Ohio geweest voor trainingen. Dat was kort na het tekenen van mijn contract. In een groep van twaalf mensen werkten we op de Ohio University aan diverse projecten. Zo moesten we een strategie bedenken voor een verzekeraar. En we hebben een plan ontwikkeld hoe Sogeti meer uit de declarabele uren kan halen. In Ohio leerde ik hoe het is om in een echt bedrijf voor echte mensen te werken.

„Sinds ik bij Sogeti werk, ben ik één keer gebeld door een ander technologiebedrijf dat interesse had. De arbeidsmarkt is gunstig voor jonge technici, maar ik kijk niet naar andere bedrijven. Ik zit hier goed.”

    • Steven Verseput