Britse politie op zoek naar kindermisbruiker in zaak McCann

Kate and Gerry McCann, de ouders van het vermiste meisje Maddy, met een door de computer gegenereerde foto van hun dochter. Zo zou ze er vorig jaar mogelijk uitzien. Foto Reuters / Andrew Winning

Britse rechercheleden die onderzoek doen naar de verdwijning van Madeleine McCann zijn momenteel op zoek naar een man die tussen 2004 en 2006 in het zuiden van Portugal vijf jonge meisjes seksueel heeft misbruikt. In die regio is de destijds driejarige McCann voor het laatst gezien in 2007.

De politie in Groot-Brittannië heeft twaalf misdrijven aan elkaar gelinkt die plaatsvonden tussen 2004 en 2010 in de Portugese Algarve. In al deze gevallen betrad een man een vakantievilla waar Britse gezinnen in verbleven. In verschillende gevallen is een jong meisje seksueel misbruikt.

Het gaat om een getinte, donkerharige man. De politie wil vaststellen of deze zaken gelinkt kunnen worden aan de verdwijning van McCann.

Madeleine verdwenen terwijl ouders uit eten waren

Madeleine verdween op 3 mei 2007 uit een vakantieappartement in Praia da Luz in de Algarve waar zij met haar ouders en met tweeling Sean en Amelie de vakantie doorbracht. Ze logeerden in een vakantieoord met enkele bevriende families.

Op de avond van 3 mei gingen Madeleine’s ouders rond half negen naar een tapasrestaurant op vijftig meter van hun huisje toen de kinderen sliepen, waar ze hun vrienden ontmoetten. Om de beurt zijn een van de ouders gaan kijken of de kinderen nog slapen. Om tien uur, na twee eerdere controles, bleek Madeleines bed leeg.

Onderzoek in Portugal vorig jaar heropend

Het onderzoek naar de in mei 2007 verdwenen peuter McCann is in oktober vorig jaar heropend door de politie aldaar. De Portugese openbaar aanklager liet weten dat “het onderzoek is voortgezet” vanwege “nieuwe bewijsstukken”.

Hoewel de Britse politie nog altijd bezig was met de zaak werd het onderzoek naar de verdwijning van Maddie in Portugal na ruim een jaar in 2008 gesloten; een beslissing die op hevige Britse kritiek kon rekenen. Wel werkte de Portugese politie nog samen met de Britse collega’s.

    • Annemarie Coevert