‘Bouwbedrijf Ballast Nedam mag Thialf verbouwen’

De start van de bouw van een nieuwe overdekte schaatscomplex is in april 2014. Foto ANP/Sander Koning

Bouwbedrijf Ballast Nedam mag ijsstadion Thialf gaan verbouwen, zo besloot de rechtbank in Leeuwarden vanmiddag volgens Omroep Friesland. De keuze voor Ballast was volgens zes Friese bouwbedrijven niet goed gemotiveerd, die hierop naar de rechter stapten.

De Friese bedrijven gaven vandaag aan dat Ballast Nedam zich geen betrouwbare partner heeft getoond. Ook waren deze bedrijven het oneens met de beslissing dat de grote opdracht niet naar een Fries bedrijf zou gaan. Ballast is gevestigd in Nieuwegein. De rechter benadrukte dat een dergelijk project niet voorbehouden is aan bedrijven uit de regio, een dergelijk besluit is tegen de wet. Door deze uitspraak van de rechtbank loopt de verbouwing geen vertraging op, ongeacht of er een hoger beroep volgt.

Het Heerenveense Thialf wilde na de verbouwing de nieuwe topsportaccommodatie in Nederland worden. Icedome wordt met ingang van het seizoen 2016-2017 echter definitief het nieuwe schaatscentrum van Nederland, zo is in september vorig jaar besloten. De bezwaren van Thialf en het Zoetermeerse Transportium tegen het toekennen van de voorlopige vergunning aan het stadion in Almere, zijn toen afgewezen.

    • Annemarie Coevert