Reinbert de Leeuw: van uit de handel willen halen, was nooit sprake

Dirigent Reinbert de Leeuw is nooit van plan geweest de vorige week verschenen biografie van Thea Derks uit de handel te laten nemen. „Dat heb ik nooit overwogen”, aldus de dirigent. „Wat ik wel heb gezegd is dat ik geschokt ben over het feit dat er een boek over mij verschijnt dat aantoonbaar vol onzin staat en dat minstens één iemand die in het boek aan het woord komt, wil uitzoeken of zijn citaten nog via juridische weg uit het boek verwijderd kunnen worden.”

De Leeuw verleende eerder geen autorisatie aan de biografie van Derks. Hij verwijt de schrijfster onjuistheden, lacunes en gebrek aan zorg in het eindtraject. „Van de ruim tweehonderd mensen die ze sprak, bood ze niemand aan zijn citaten voor publicatie na te zien. Een enkeling vroeg daar zelf om, en trof dan alleen al op één A4’tje talrijke fouten aan. Moet ik het goed vinden dat er zo’n boek over mij verschijnt? Ik ben er ziek van. Maar ik ben niet in de positie het te verbieden.” (NRC)