Berlusconi mag definitief twee jaar geen openbaar ambt bekleden

Silvio Berlusconi tijdens een persconferentie. Foto AFP / Filippo Monteforte

De Italiaanse oud-premier Berlusconi mag definitief twee jaar geen publiek ambt meer bekleden. Dat heeft het Hof van Cassatie in Rome gisteravond bepaald, meldt persbureau AP. Het hof bevestigde een eerdere uitspraak van de rechter.

De uitspraak betekent de zoveelste tegenslag voor de politicus en mediamagnaat. Vorig jaar werd hij in de belastingfraudezaak al veroordeeld tot vier jaar cel. Die termijn is inmiddels teruggebracht naar één jaar en hij hem mag uitzitten in huisarrest of door vrijwilligerswerk te doen.

De zaak gaat om zeven miljoen belastingfraude, ongeveer tien jaar geleden. Volgens de aanklacht heeft Berlusconi, ook al is hij twintig jaar geleden de politiek in gegaan, bij alle belangrijke beslissingen van zijn media-imperium Mediaset de doorslag gegeven. Ook bij de aankoop van Amerikaanse filmrechten, waarvan de prijs via een keten van dochterbedrijven veel hoger werd voorgesteld dan zij in werkelijkheid was.

Berlusconi blijft ondanks zijn veroordeling invloed hebben op de Italiaanse politiek. Hij is nog steeds de leider van zijn heropgerichte partij Forza Italia. Het is, na de Democratische Partij, de tweede partij van Italië.

    • Laura Klompenhouwer