Angela Groothuizen zingt tegen de ouderdom in

We willen oud worden, maar we willen niet oud zijn. Met die kwestie bestookt Angela Groothuizen het publiek tijdens haar theaterconcert Eeuwige jeugd. Het ideale bewaarmoment is ze voorbij, beseft het 54-jarige ‘voormalige jeugdidool’ (haar eigen woorden) als ze ’s ochtends in de spiegel kijkt, maar zou het niet mooi zijn honderdtwintig te worden?

Met tips om „sappig en fruitig” te blijven, stut ze een verhaal dat handig van liedje naar liedje voert. De aanbeveling „vermijd stress” wordt gevat in een teer gezongen en onverbloemd sentimenteel liedje over de pijn van scheiden en verhuizen, De helft van mij, van de hand van Velthuis & Kemper en Bastiaan Ragas.

De opdracht „wees sociaal”’ brengt haar van een lofzang op de gemeenschapszin van de inwoners van New Orleans naar een dampende funkstamper, geschreven door Mylou Frencken, met als centrale bezwering „Als je maar niet overblijft!”

Haar van nature dramatische en licht hese stem komt goed tot zijn recht in de verder veelal melancholiek getoonzette liedjes. Die gaat Groothuizen aan met haar karakteristieke timbre en een vol geluid, dat ze soms laat kraken en waar geregeld een authentiek Amsterdamse knauw doorheen trekt.

De begeleiding op keyboards en orgel door Nico Brandsen is in de meeste nummers zorgvuldig, al is het te betreuren dat de ritmes niet meer zijn dan een ongeïnspireerde en goedkope synthesizerbeat.

Tegen het einde verliest het betoog van Groothuizen zijn elan. Met meer liedjes zou Eeuwige jeugd beter in balans zijn. Nu kiest ze voor een uitstapje: een medley van jong gestorven pophelden – Amy Winehouse, Karen Carpenter en het door de zaal meegebrulde Toen ik je zag van Antonie Kamerling.

Wel zingt ze nog het zoet-nostalgische schaatslied Vinkeveen uit haar vorige show – waarvoor ze vorig jaar, met Brandsen en de jonge tekstschrijver Jan Beuving, de Annie M.G. Schmidtprijs voor beste theaterlied ontving. Het einde is voor de vaker gebruikte toegift Roze sneeuw, met Groothuizen zonder microfoon en draaiend aan een speeldoos. Betoverend.

    • Ron Rijghard