Anand is kansrijk voor uitdaging van Carlsen

Bij kandidatentoernooi is Indiër geen moment in gevaar

Waar weinig schakers in geloofden, een tweede match om het wereldkampioenschap tussen Viswanathan Anand en Magnus Carlsen, zou best kunnen gebeuren, want na vijf ronden stond de vorig jaar onttroonde wereldkampioen Anand bovenaan in het kandidatentoernooi in de Siberische stad Chanty-Mansiysk. Met kalme en soepele slag consolideerde hij de voorsprong die hij in de eerste ronde had genomen door van de favoriet Levon Aronian te winnen. Hij won in de dagen daarna nog een partij, tegen de Azeri Sjachriar Mamediarov, en in zijn partijen die remise werden was hij geen moment in gevaar.

Na de vijfde ronde van gisteren staat Anand met 3,5 punt bovenaan. Met een half punt achterstand volgen Aronian, Vladimir Kramnik en Peter Svidler.

Na zijn nederlaag tegen Anand had Aronian gezegd dat hij altijd goed ging spelen na een nederlaag. Het leek een doekje voor het bloeden van een pijnlijke wond, maar hij hield woord en won in de volgende rondes twee partijen, tegen Sergei Karjakin en tegen Mamediarov, die net als in zijn partij tegen Anand ongewoon zwak speelde en al heel vroeg de partij weg gaf.

Gisteren speelden Kramnik en Aronian tegen elkaar. Ze waren aan het begin van het toernooi door bijna iedereen getipt als de favorieten, toen er nog geen rekening werd gehouden met Anand. Er werd iets moois van die twee verwacht en dat kwam ook.

Kramnik speelde in grote stijl, zoals hij dat de laatste jaren vaak doet, en hij zette een geweldige koningsaanval op. Aronian had daar geen goede verdediging tegen, maar hij had wel een tegenaanval, met een centrumpion die doorstootte en twee torens van Kramnik aan zijn vork dreigde te rijgen.

Kramnik won een dame. Aronians pion ging inderdaad een toren buitmaken. De situatie was chaotisch en de bedenktijd werd uiterst krap.

Misschien heeft Kramnik in de tijdnoodfase ergens een winst gemist.

De computers waren ervan overtuigd, maar in feite was de stelling ook voor hen te moeilijk.

Kramnik bereikte een mager voordeel van een pluspion in een uitgebeend toreneindspel. Hij doet vaak wonderen met zo’n voordeeltje in een simpele stelling, maar een wonder zat er deze keer niet in en na zestig zetten werd remise gegeven in een stelling met alleen nog twee koningen op het bord. Het was een geweldig gevecht geweest.

Ondertussen had Anand met zwart remise gemaakt tegen Alexander Andreikin. Kalm en bekwaam, met het realisme van de rijpere jeugd (43) die inziet dat hij geen hemelbestormer meer hoeft te zijn, en dat stabiliteit en nuchter kansen waarnemen als ze komen hem ook ver kunnen brengen. Anand kwam wel wat beter te staan, maar probeerde geen ijzer met handen te breken. Wie niet verliest, wint het toernooi, zegt een oude schakerswijsheid.

Er kan nog veel gebeuren, want er moeten nog negen ronden gespeeld worden voor bekend is wie in november de uitdager van wereldkampioen Carlsen is.

Vladimir Kramnik – Levon Aronian

28. Pg4 Hiermee begint Kramnik een zeer gevaarlijke aanval. Hij dacht op dit moment dat voor Aronian snel de tijd zou komen om op te geven. 28…Pxg4 29. Dxg4 h6 30. Pe4 Tc2 Zwarts enige kans. Hij moet zijn dame geven. 31. Pf6+ Kramnik dacht ook aan 31. Pxg5, maar na 31…Txb2 is er geen goed vervolg. 31…Dxf6 32. Lxf6 e2 33. Lxg5 Lxd5 Waarschijnlijk zou wit na 33…hxg5 niet meer dan eeuwig schaak hebben. 34. Lxh6+ Het was een razend moeilijke stelling om in tijdnood te spelen. Het beste was waarschijnlijk 34. Lf6+ Kh7 35. Tg1 met goede winstkansen. 34…Kh7 35. Lxf8 Met 35. Tg1 Lxh6 36. Tde1 kon wit groot materieel voordeel houden: dame en pion tegen twee lopers. Maar hij zou lelijk verkrampt staan en winst was lang niet zeker. 35…exf1D+ 36. Txf1 Txg2 37. Dxg2 Lxg2+ 38. Kxg2 Txf8 39. Kf3 Wit heeft een toreneindspel met een pion meer bereikt dat dat niet te winnen bleek. Na zestig zetten werd met een bijna leeg bord remise overeengekomen.

    • Hans Ree